În ciuda embargoului impus de ONU, liderul nord-coreean reușește să importe numeroase produse de lux, între care și berlinele Mercedes pe care le-a folosit la întâlnirile cu Donald Trump, Xi Jinping sau Vladimir Putin. Plecate din Germania, spun surse americane, vehiculele respective au tranzitat mai multe țări înainte de a ajunge la Pyongyang. Concret: plecate din Rotterdam, au tranzitat China, Japonia, Coreea de Sud și în final Rusia.
În octombrie 2018, presa americană și cea sud-coreeană au publicat fotografii de la întâlniri cu înalți oficiali, în care sunt arătate automobilele de un lux orbitor cu care circulă Kim Jong-un. Liderul nord-coreean, care conduce o țară supusă unui embargou dintre cele mai stricte de pe planetă, a arătat că poate circula la bordul unui Rolls-Royce de cel puțin 400.000 de euro, de genul celui folosit la întâlnirea cu secretarul de stat american Mike Pompeo. Pentru a-l întâlni pe Donald Trump la Singapore și la Hanoi, dar și la întrevederile cu Xi Jinping și Vladimir Putin, Kim Jong-un a utilizat de asemenea automobile Mercedes de înaltă gamă. Faptul că Pyongyang ocolește sancțiunile instituite de ONU și de occidentali nu este un secret. Un raport publicat recent de Centrul din Washington pentru înalte studii de apărare (C4ADS) relevă limitele armei embargoului, în special în cazul produselor de lux preferate de liderii nord-coreeni. Raportul C4ADS dezvăluie (pe 50 de pagini) căile prin care Kim Jong-un și anturajul său își procură produse supuse embargoului. Și, chiar dacă este oarecum complicat, nu este imposibil. Astfel, în perioada 2015-2017, spun autorii raportului mai sus menționat, regimul de la Pyongyang și-a procurat produse de lux din nu mai puțin de 90 de țări din întreaga lume (ONU a identificat doar 30 de astfel de țări). Sub aspect tehnic, țările respective nu încalcă embargoul. ONU lasă la latitudinea fiecărei țări să stabilească ce este sau nu este produs de lux. Europa, printr-un cod utilizat de ONU, a identificat 348 produse ca fiind de lux. Japonia a reținut doar 158. O situație ce-i avantajează indirect, în munca lor, pe «cumpărătorii» nord-coreeni.
A fost nevoie de trei luni și cinci țări pentru achiziționarea berlinelor de lux
Pyongyang a devenit maestru în arta de a «bruia» pistele urmate pentru importuri, inclusiv cazurile de importuri din țări aliate ale Statelor Unite. C4ADS detaliază în raportul său modul în care berlinele Mercedes au tranzitat nu mai puțin de cinci țări înainte de a ajunge la Pyongyang. Construite în Germania, berlinele au fost încărcate în iunie 2018 într-un vapor cu plecarea din Rotterdam. Apoi au început un voiaj de trei săptămâni către portul sud-coreean Busan, trecând prin Canalul de Suez, pentru a ajunge la Dalian în China. Au plecat apoi spre Japonia, înainte de a ajunge iar în Coreea de Sud. Din portul sud-coreean Busan, containerul a fost transbordat pe un cargou togolez care l-a dus în Rusia, de unde i s-a pierdut urma. Cel mai verosimil scenariu ar fi cel în care berlinele Mercedes au ajuns într-un port din Rusia, de unde pe calea aerului au ajuns la Pyongyang. Este doar un exemplu ce demonstrează arta Pyongyangului de a ocoli sancțiunile. La sfârșitul anului 2018, pe baza unor simple statistici chinezești, experții unui partid conservator sud-coreean au susținut că, de la venirea la putere, Kim Jong-un și anturajul său ar fi achiziționat produse de lux (ocolind embargoul) în valoare de 4 miliarde de dolari.