Alegerea corectă a partenerilor, fie că este vorba de o clinică medicală, o bancă sau un service auto, poate aduce o mare diferență în viața fiecăruia. La baza fiecărei relații se află încrederea, motiv pentru care este important să te poți baza pe corectitudinea informațiilor primite.
Alegerea unei instituții financiare care să aibă grijă de banii tăi este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le poți lua. Băncile oferă niveluri foarte diferite de servicii, percep comisioane diverse și, mai ales, oferă dobânzi diferite pentru depozitele bancare, indiferent de monedă.
Mai exact, asta înseamnă că alegerea celei mai bune bănci pentru tine este deseori un proces complex. Opțiunea aleasă drept cea mai bună se va schimba probabil de-a lungul anilor, pe măsură ce obiectivele tale financiare și de investiții evoluează. Din acest motiv, un sfat util este să nu uiți că nu există o limită a numărului de conturi bancare pe care le poți avea și, mai ales, că nu te reține nimic să schimbi banca atunci când simți că nevoile financiare nu sunt îndeplinite.
Cu puțin efort, poți găsi banca potrivită pentru tine, fie că vrei să deschizi un depozit bancar, fie că vrei să faci un card de credit sau să contractezi un credit imobiliar.
Diversificarea conturilor bancare, la fel ca și investițiile, îți poate permite să profiți la maximum de banii tăi. În acest ghid sunt prezentați cei mai importanți trei factori în alegerea unei bănci pentru conturile curente și de economii: tipul băncii, ratele și comisioanele pe care le percepe și caracteristicile suplimentare pe care le oferă.
Iată care sunt criteriile la care trebuie să fii atentă atunci când alegi banca:
Cardurile bancare
Fie că vrei să deschizi un cont cu emiterea unui card, de credit sau de debit, condiţiile pot fi foarte diferite de la o bancă la alta. Odată ce ştii ce tip de card vrei, nu îţi rămâne decât să verifici informaţiile importante pentru acest produs la fiecare bancă, astfel încât să poţi găsi cea mai bună ofertă.
La aceste produse, cele mai importante sunt comisioanele. Prin urmare, atunci când îţi deschizi un card de debit, verifică atent comisioanele de administrare, de retragere şi cele pentru transferurile online.
Serviciile bancare suplimentare
Dacă faci parte dintre persoanele care doresc să colaboreze cu o singură bancă pentru toate serviciile financiare, atunci trebuie să verifici şi ce servicii suplimentare oferă fiecare. Pe lângă conturile de credit sau de debit, trebuie să verifici: conturile de investiţii, conturile de economii, condiţiile împrumuturilor (auto, imobiliare, de nevoi personale etc.).
Rata dobânzilor
Dacă pentru conturile de debit (curente) nu se percep decât taxe de administrare şi, eventual, câteva comisioane cu valori mici pentru diverse operaţiuni, la cele de credit lucrurile sunt diferite. Mai exact, indiferent de tipul creditului, trebuie verificat care este dobânda practicată de fiecare bancă în parte.
Poţi apela la un credit cu dobândă fixă sau variabilă, în funcție şi de scoringul avut. La creditele de nevoi personale, dobânda fixă este valabilă pe toată perioada acestuia, pe când la cele imobiliare, dobânda este fixă doar în primii cinci ani, ulterior transformându-se în dobândă variabilă.
Indiferent ce produse te interesează să accesezi, este bine să îţi faci o idee despre întregul portofoliu al unei bănci. Astfel, vei avea de unde alege opţiunea cea mai bună pentru tine atunci când vei avea nevoie.