Protecția și sănătatea angajaților la locul de muncă este primordială, indiferent de profilul afacerii. Utilizarea echipamentului individual, de către fiecare participant la procesul de muncă, contribuie la reducerea riscurilor de accidentare ori îmbolnăvire profesională. Astfel, un angajator trebuie să pună la dispoziția angajaților salopete de lucru de calitate, adecvate mediului în care aceștia își desfășoară activitatea.
În acest mod, angajații sunt protejați împotriva unor factori de risc precum căldura radiantă, scânteile, stropii de metal topit, acizii, bazele, grăsimile, particulele fierbinți, uleiurile sau orice alte substanțe periculoase. Totuși, pentru alegerea celor mai bune echipamente, trebuie să se acorde atenție următoarelor aspecte.
Selecția materialelor potrivite pentru salopetele de lucru
Mediul de lucru reprezintă un factor cheie în selectarea materialelor din care sunt confecționate salopetele. În cazul în care angajații stau în zone deschise, cum ar fi cei care lucrează în construcții, drumuri sau poduri, un material cu înaltă vizibilitate, reflectorizant este recomandat.
Dacă vorbim de o muncă desfășurată într-un spațiu de producție, rolul vestimentației de serviciu este cel de păstrare a unui nivel înalt de curățenie, protejând în același timp angajatul de pete sau de diferite substanțe nocive. Lucrătorii din industria confecțiilor metalice au nevoie de salopete realizate din materiale rezistente la căldură, în timp ce pentru anumiți angajați, care lucrează în exterior, echipamentele impermeabile sunt cele mai potrivite.
Pe piață există numeroase modele de salopete confecționate din materiale precum bumbacul, tercotilul, docilul, poliesterii sau combinațiile obținute cu ajutorul acestora.
Alegerea salopetelor de lucru în funcție de sezon
Majoritatea echipamentelor de protecție reprezintă un compromis între confortul și protecția angajaților împotriva factorilor de risc. În mediile calde sau pe timp de vară, angajatorii trebuie să ia în considerare faptul că salopetele trebuie să fie realizate din materiale subțiri. Cu siguranță, confortul angajaților va fi astfel ceva mai ridicat, fiind asigurată o purtare ușoară și ventilația corespunzătoare.
În sezonul rece, este indicată folosirea unor salopete de iarnă, fabricate din materiale care protejează împotriva temperaturilor scăzute, ploaie, zăpadă sau vânt.
Cum influențează specificul activității alegerea echipamentului?
În mod direct, factorii de risc profesional sunt dependenți de tipul de activitate al companiei. Salopetele de lucru se aleg potrivit normelor în vigoare și legii protecției muncii 319/2006, actualizată cu modificările și completările ulterioare.
Aceeași lege precizează faptul că angajatorii au obligația de a acorda gratuit muncitorilor echipament individual de protecție. Acest lucru se impune atunci când riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protecție colectivă sau prin diverse proceduri de organizare a muncii.
În vederea dotării cu salopete de lucru adecvate, firmele trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor și să ia în considerare gravitatea riscului, frecvența expunerii la acesta, caracteristicile postului sau performanțele echipamentului.
Nerespectarea prevederilor legislative sau folosirea incorectă a unor salopete ce amenință integritatea psihică și corporală a angajaților sunt factori care pot conduce la primirea unor amenzi semnificative de către angajatori.
Funcționalitatea salopetelor de lucru
Pe lângă protecția pe care trebuie să o asigure angajatului, este necesar ca echipamentul individual să îi ofere acestuia funcționalitate și un grad de confort cât mai ridicat. O salopetă potrivită crește productivitatea și randamentul muncitorului. În plus, buzunarele multifuncționale îi pot permite acestuia să aibă întotdeauna la îndemână anumite ustensile, limitând timpul în care s-ar deplasa către masa de lucru.
Nu mai puțin importante sunt și salopetele cu bretele sau genunchiere. O mânecă a puloverului se poate prinde oricând într-un utilaj, motiv pentru care salopetele cu elastic la mâneci sunt deosebit de eficiente. Practic, detaliile de funcționalitate sunt cele care fac diferența atunci când alegerea unor salopete, menită să ușureze munca angajatului, este necesară.
Mai mult decât atât, pe lângă rolul operațional pe care îl au pentru muncitori, aceste echipamente pot fi folosite și de către angajatori, ca mijloc de promovare a afacerii. Personalizarea salopetelor este importanta pentru o companie care vrea să transmită ideea de experiență și încredere.
Salopetele de lucru sunt accesorii importante și absolut obligatorii pentru angajați. Alegerea atentă a echipamentelor individuale prezintă numeroase beneficii pentru orice companie care respectă siguranța și protecția muncitorilor. Pe lângă asigurarea integrității angajaților, salopetele trebuie să fie confortabile și aspectuoase, iar produsele alese trebuie să fie de calitate superioară, întrucât reprezintă o dovadă a profesionalismului companiei.