Chiuveta de la tine din bucătărie este unul dintre locurile din casă cu cea mai mare utilitate. Cât de mult o folosești, depinde de mulți factori: cât de des gătești, în ce cantități și cât de complex. Pentru că asta determină și numărul de vase și ustensile care se vor aduna la spălat. Cert este că, indiferent că gătești mai mult sau mai puțin, mereu vor exista vase de spălat.
Din acest motiv, atunci când îți mobilezi bucătăria, poate că mai important decât chiuveta în sine este și ce alegeri faci în materie de baterie chiuvetă bucătărie. Pentru că o baterie bună și bine aleasă pentru nevoile tale este cea care face diferența atunci când vine vorba de gătit sau de spălat vasele.
Există o multitudine de opțiuni pe piață și, să alegi baterie chiuveta bucatariese poate dovedi a fi o adevărată provocare. De aceea, am creat acest scurt ghid, din care să te informezi despre tipurile de baterii care există pe piață, dar și despre funcționalitățile acestora. Pentru că o alegere bine informată va fi mereu cea mai bună alegere.
Înălțimea bateriei, proporțională cu mărimea chiuvetei.
Dacă vrei să optimizezi cât mai bine felul în care va funcționa ansamblul chiuvetă-baterie, e nevoie să alegi bine proporționat. În situația în care vasul chiuvetei este unul de dimensiuni reduse, atunci și bateria pe care o alegi poate fi una clasică, de mici dimensiuni. Dar, dacă tu îți dorești o baterie cu o tijă mai înaltă, trebuie să ții cont că ai nevoie și de o chiuvetă mai adâncă, ca să eviți împrăștierea apei peste tot atunci când o folosești. Există, însă, o soluție nouă în materie de baterie chiuvetă bucătărie, cea cu pară extractibilă. O astfel de baterie este cea care îți va oferi cea mai mare mobilitate atunci când gătești sau speli vase. Asta pentru că nu e nevoie să miști vasele în jurul unui punct fix de unde curge apa, ci ai posibilitatea să ajungi peste tot, cu ajutorul furtunului tip duș.
Materialul pe care îl alegi dictează durabilitatea în timp.
Desigur, în discuția despre aspect și stil, finisajele contează foarte mult. Dar, fiind un obiect pe care îl vei utiliza des și, mai ales, un obiect care stă mult în contact cu apa, e nevoie să te asiguri că alegi un material de calitate, durabil și eficient.
Cele mai comune materiale pentru o baterie chiuvetă bucătărie sunt inoxul, alama, bronzul și plasticul.
Probabil nici nu este nevoie să îți spunem că bateriile din plastic sunt cele care sunt cel mai puțin rezistente. Acest material poate fi mai accesibil, dar nu va face față la fel de bine precum cele din metal.
Bateriile din inox sunt cele mai comune opțiuni, pentru că rezistă foarte bine atât la coroziune, cât și la diferite temperaturi. În plus, inoxul este un material care se curăță foarte ușor și nici nu are efecte asupra apei.
Pe piață există multe opțiuni și din alamă, deși ele nu rezistă atât de bine precum cele din inox. În plus, o alamă slab calitativă este una care va avea și un efect asupra apei. Deoarece conține cupru, aceasta poate colora apa. La fel se întâmplă și în cazul bateriilor din bronz care sunt opțiuni mai clasice și pot avea un aspect mai deosebit decât restul.
Pe lângă formă și material, e nevoie să mai iei în calcul și metoda de acționare. Poți avea unul sau mai multe robinete, pentru apă caldă și pentru apă rece. Există și opțiuni mai moderne, care au senzori ce detectează mișcarea și pornesc doar atunci când tu ajungi cu mâinile sub robinet. La fel de simplu se vor și închide atunci când retragi mâinile. Sunt și cele mai sustenabile alegeri, pentru că reduc consumul de apă la strictul necesar și nicio picătură în plus. Orice ai alege, este bine să faci o alegere informată, să studiezi cât mai bine oferta disponibilă atât pe piața online cât și pe cea din magazine și să o găsești, astfel, pe cea mai bună pentru tine.