Hidroforul automatizează alimentarea rețelelor de apă și mențin constantă presiunea apei, fiind un echipament adecvat pentru o varietate de aplicații casnice și industriale. Pentru a funcționa optim, dar și pentru a avea o durată de viață cât mai lungă, echipamentul are nevoie de o instalare corectă și de o întreținere periodică. Dar ce poți face pentru a te asigura că hidroforul funcționează optim cât mai mult timp? În acest articol, poți explora câteva strategii practice și sfaturi utile care te pot ajuta să prelungești durata de viață a hidroforului.
Alege un hidrofor potrivit pentru necesarul alimentării locuinței
Pentru a prelungi durata de viață a hidroforului, este important să ții cont de debitul economic necesar alimentării locuinței și de înălțimea manometrică pe care trebuie să o realizeze pompa hidroforului.
Evaluarea necesităților de apă presupune să iei în considerare numărul de persoane din gospodărie, a consumului mediu de apă pe zi, a numărului de puncte de consum și a presiunii necesare pentru a asigura un debit optim. Există mai multe modele de hidrofoare profesionale din care poți alege, fiecare ideal pentru un anumit tip de aplicație.
Înălțimea manometrică reprezintă cota maximă de nivel până la care trebuie ridicată apa în instalație. La acest calcul se adaugă și pierderile de presiune, cauzate curgerii apei prin conducte. De exemplu, pentru o locuință individuală cu 8 puncte de consum (chiuvete, duș, cadă, mașină de spălat și WC-uri) este necesar un hidrofor de mică adâncime, cu o pompă care poate să livreze un debit de 35 litri/min, la o înălțime manometrică de 27.4 m.
Asigură-te că hidroforul este instalat corect
Durabilitatea unui hidrofor este în strânsă legătură cu modul în care este instalat. Atunci când montezi un hidrofor, este recomandat să alegi un spațiu special în apropierea locului de extracție a apei, deasupra captării apei. Căminul pentru hidrofor trebuie să fie bine izolat, iar dimensiunea gropii se decide în funcție de materialele utilizate pe pereți.
Ai grijă să nu montezi filtre de impurități sau mai mult de un cot pe traseul de aspirație. De asemenea, asigură-te că țeava care intră în orificiul de aspirație al pompei este cât mai scurtă, iar țevile care ies din hidrofor sunt bine ancorate, astfel încât greutatea acestora să nu influențeze performanța echipamentului. Este important să apelezi la un instalator profesionist atunci când instalezi hidroforul, pentru a evita posibilele probleme și a-i prelungi durata de viață.
Întreține corespunzător instalația de hidrofor
Pentru a prelungi durata de viață a hidroforului, este important să efectuezi o întreținere periodică. Acest lucru include verificarea și curățarea periodică a filtrelor, inspectarea și înlocuirea pieselor uzate și verificarea etanșării și a conexiunilor.
Verificarea și curățarea periodică a filtrelor hidroforului este esențială pentru a preveni acumularea de impurități și o posibilă reducere a eficienței echipamentului. O inspecție vizuală regulată a componentelor hidroforului te poate ajuta la identificarea eventualelor semne de uzură sau deteriorare. De asemenea, înlocuirea pieselor uzate sau deteriorate la timp poate preveni apariția unor probleme mai grave și va asigura o funcționare optimă a echipamentului.
Asigură-te că toate conexiunile și etanșările sunt în stare bună, pentru a preveni scurgerile de apă sau aer. Dacă observi orice semne de scurgeri sau uzură, înlocuiește imediat componentele afectate.
În cazul în care observi că hidroforul s-a blocat, nu mai are același debit de apă sau suspectezi o defecțiune, cheamă un specialist pentru reparații sau înlocuiește echipamentul!