Educația pe care fiecare copil o primește în familie stă la baza dezvoltării sale viitoare, iar deprinderile bune și comportamentele corecte își au originea în exemplul părinților și în modul în care aceștia se îngrijesc de formarea viitorului adult. Adoptarea unei atitudini sănătoase și realiste cu privire la bani face și ea parte din procesul de evoluție al adolescentului și va contribui la însușirea unei conduite financiare echilibrate în viitor.
Îți prezentăm, în cele ce urmează, câteva modalități prin care îți poți ajuta copilul să deprindă responsabilitățile unui comportament financiar corect.
3 principii ale responsabilității financiare
Primul element pe care este bine să-l ai în vedere este să-ți înveți copilul să administreze un buget. Alocația (sau banii de buzunar) pe care i-ai stabilit-o pentru o perioadă de timp – o lună, de exemplu – poate fi un bun început. Îl poți ajuta să-și planifice cheltuielile, astfel încât să-și poată cumpăra lucrurile pe care le dorește, fără să depășească bugetul alocat.
Dacă este deja student sau a găsit primul loc de muncă, poți discuta cu el despre ce înseamnă să fii independent financiar și cum își poate gestiona banii, cum să-și stabilească prioritățile și cum poate economisi.
O altă modalitate de îndrumare este să-i vorbești despre instrumentele financiare de protecție. Îl poți învăța că, în viață, se poate întâlni și cu situații neprevăzute și că este firesc să se protejeze financiare de evenimente neprevăzute.
Poți să-i dai exemple din propria experiență și să-i arăți că există diferite feluri de asigurări, care îi pot oferi confortul financiar necesar, în cazul în care s-ar confrunta cu întâmplări care nu pot fi anticipate. Înțelegerea acestui aspect poate mări responsabilitatea financiara a copilului tau.
Un al treilea element pe care îl poți folosi este să-l ajuți să-și dezvolte aptitudinile pentru mediul profesional, explicându-i că succesul în carieră influențează viitoarea sa independență financiară.
Modul în care se alcătuiește un CV, atitudinea la interviul de angajare, punctualitatea, munca în echipă și relaționarea cu alte persoane pot fi subiecte de discuție interesante, care îi vor oferi adolescentului îndrumări esențiale în succesul profesional.
Fii un exemplu pentru el în economisire și în cheltuieli inteligente
Adolescentul învață din propriile experiențe, dar și din comportamentele părinților. Puterea exemplului personal poate constitui o metodă eficientă de învățare, prin care îi poți oferi un model de comportament financiar pe care să-l urmeze. Iată câteva sugestii:
- când mergeți împreună la cumpărături, întocmește o listă cu cele necesare și încearcă s-o respecți;
- implică-l pe adolescent în planificarea și calculul cheltuielilor la început și la sfârșit de lună;
- învață-l să-și stabilească prioritățile financiare, în funcție de nevoi;
- explică-i de ce este important să economisească lunar o anumită sumă și cum ar putea-o folosi în viitor;
- încurajează gătitul acasă, în locul ieșirilor în oraș, și îndeamnă membrii familiei să ajute la pregătirea mesei;
- când mergeți împreună în magazine, evită cumpărăturile din impuls și învață-l cum să aleagă produsul cel mai potrivit, la un cost care să țină cont de raportul echitabil dintre calitate și preț.
Susține-l să câștige banii proprii – 5 idei de joburi pentru adolescenți
Una dintre metodele eficiente de responsabilizare financiară a tinerilor este aceea de a-i ajuta să câștige propriii bani. Iată câteva joburi care se potrivesc adolescenților și care le permit să învețe pentru școală, dar și să-și dezvolte noi abilități:
- Curierat pe bicicletă
- Recepționer
- Promoter
- Lucrător comercial part-time
- Operator call center
Pregătirea copilului tău pentru viață începe încă din copilărie. La vârsta adolescenței, are nevoie de sprijinul, de îndrumarea și de sfaturile tale, care îl pot ajuta să ia hotărâri informate, să fie independent financiar și să devină un adult care știe să-și gestioneze bugetul în mod judicios.