Calitatea slabă a somnului și lipsa de somn pot avea multe efecte negative. Acestea pot fi fiziologice – risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială. Efectele negative pot fi, de asemenea, psihologice, cum ar fi iritabilitatea crescută sau dezvoltarea anxietății sau a depresiei.
Deși este cunoscut faptul că somnul este important pentru sănătatea generală, există mulți factori care pot fi monitorizați constant pentru a afla ce anume influențează calitatea somnului.
Citește în continuare despre cum îți poți calcula calitatea somnului acasă!
Calitatea somnului este importantă din mai multe motive. La fel ca respirația, mâncarea și apa, somnul este o nevoie esențială a omului. Însă, ceea ce face ca somnul să fie „de calitate” variază foarte mult, întrucât fiecare om are stiluri de viață, obiceiuri și nevoi diferite.
Pentru a calcula calitatea somnului acasă, poți începe prin a răspunde la câteva întrebări de bază despre obiceiurile și rutina de somn.
- Cât de des te trezești în timpul somnului? Pentru cât timp?
Pentru un somn de calitate, ar trebui să dureze mai puțin de 20-30 de minute pentru a adormi din nou. Poți urmări și înregistra ușor detaliile ciclului de somn, folosind smartwatch-uri de la brandul Lerato și aplicații de monitorizare a somnului compatibile cu sistemele de operare ale telefonului mobil.
- Cât timp dormi efectiv?
Oamenii care își petrec mult din timpul lor în pat fără a dormi, au o eficiență slabă a somnului. Cantitatea de somn este afectată și de calitatea somnului. Zece ore de somn fragmentat nu vor fi la fel de sănătoase ca șapte ore de somn liniștit, restaurativ.
Deși calitatea și cantitatea somnului reprezintă măsuri diferite, ambele sunt afectate de rutina. Cu alte cuvinte, oamenii pot dormi o perioadă lungă de timp, dar pot avea parte de somn “deranjat” și, prin urmare, nu este considerat somn de calitate.
De asemenea, conform unui studiu, în care fiecare participant a purtat un dispozitiv de monitorizare a somnului, sistemul imunitar este afectat de deficitul de somn.
- Cât timp îți ia să adormi?
Deși timpul necesar pentru a adormi poate varia, în mod regulat, mai mult de 30 de minute pentru a adormi reprezintă un indicator al somnului deficitar. Mai exact, persoanele care au probleme cu somnul profund (somn REM) sau care reușesc cu greu să adoarmă s-ar putea confrunta cu aceleași probleme ca și cele care nu dorm suficient în fiecare noapte.
Totodată, ar trebui să iei în considerare întrebări legate de obiceiurile din timpul zilei, precum:
- Ai dificultăți când trebuie să te ridici dimineața din pat?
- Întâmpini dificultăți în a rămâne treaz(ă) sau a te concentra în timpul zilei?
- Te gândești la somn sau dormi frecvent în timpul zilei?
De aceea este util să ții un “jurnal de somn” pentru a răspunde la aceste întrebări. Poți face ajustări și poți pune în aplicare alte strategii pentru un somn sănătos, atât timp cât monitorizezi obiceiurile zilnice și lucrezi treptat pentru a-ți îmbunătății rutina de somn.