Murofobia este frica de șoareci și șobolani, fiind una dintre cele comune fobii. Asemenea tuturor fobiilor, această frică este relativ irațională, dar acest fapt nu elimină starea de anxietate și dorința persoanelor care au această frică de a avea un aparat anti-rozătoare gigantic. Este vital să cunoști și să înțelegi această fobie, pentru a o depăși mai ușor. În continuare vei descoperi cum să accepți și poate chiar să-ți placă să interacționezi cu șoarecii.
Identifică cauzele acestei frici. Amintește-ți de când ai această frică, ce circumstanțe au dus la apariția acestei frici. De asemenea, analizează când apare sentimentul de frică și de ce este stimulat. De exemplu, simți o stare de anxietate atunci când vezi imagini cu șobolani sau când auzi informații despre ei. Încearcă să-ți înțelegi senzațiile și circumstanțele concrete pentru a le depăși cu succes.
Frica ta poate fi o reacție post-traumatizantă la un eveniment trecut ce viza prezența unor șoareci în anturajul tău sau poate te-ai informat excesiv despre daunele care pot fi aduse de aceste animale.
Identifică de ce vrei să elimini această frică. Probabil locuiești într-o zonă predispusă la prezența șoarecilor și-ți dorești să nu te mai simți în nesiguranță ori cineva din familie vrea să adopte un hamster sau șobolan ca animal de companie. Puneți un scop de a elimina frica și motivează-te să realizezi acest obiectiv.
Descoperă ce fel de interacțiune cu șoarecii te vor ajuta să înțelegi cât de confortabil te simți. Nu este necesar să fii extremist și să-ți dorești să atingi un șoarece cu prima ocazie. Ia lucrurile treptat și dacă reușești să-ți păstrezi calmul atunci când vezi o rozătoare, deja progresezi.
Determină dacă suferi de fobie sau frică. Frica este o reacție emoțională a organismului atunci când simte un pericol, pentru a o depăși ai nevoie de ajutor, uneori. Fobiei îi sunt caracteristice senzațiile de panică atunci când confrunți ceva ce îți provoacă frică. Această stare trebuie tratată cu ajutorul unui terapeut. Atunci când ești invitat la o ieșire în parc sau într-un loc în afara orașului, și vrei să refuzi invitația doar din cauza gândului că acolo sunt rozătoare, atunci cel mai probabil că suferi de fobie.
Evită isteria. Acest tip de reacție negativă poate duce la urmări mult mai grave.
Informează-te mai mult despre șoareci. Aceste rozătoare sunt fascinante, în pofida numeroaselor aspecte negative. Șoarecii pot fi animale de companie destul de înțelegătoare, sociabile și inteligente.
Uite-te la imagini cu șoareci. Trebuie să tinzi spre senzația de acceptare atunci când vezi o imagine cu șoarece, acesta fiind primul pas în lupta cu anxietatea.
Apropie-te de șoareci. Dacă te simți comod atunci când te uiți la șoareci, ai putea să încerci să te apropii de ei. Un mediu sigur, precum un magazin de animale, este un loc bun pentru a interacționa cu rozătoarele. Uite-te la șoareci când dorm, mănâncă ori se joacă.
Atinge un șoarece. Încearcă să pui mâna pe el atunci când este ținut de altcineva, dacă te simți în regulă încearcă să-l ții chiar tu. Pentru a fi mai încrezut, folosește o pereche de mănuși, mai ales că șoarecii se pot agita și chiar mușcă.