În procesul de vizionare a unui apartament vechi există o serie de lucruri pe care nu trebuie să le omiți dacă vrei să nu regreți mai târziu alegerea și investiția făcută. Uite care sunt cele 6 detalii de care să ții cont.
1. Amplasarea și orientarea apartamentului
În funcție de interesele și nevoile tale, zona este un prim detaliu de care să ții cont. Așadar, în momentul în care te pregătești să vizionezi apartamentul găsit acordă o atenție și împrejurimilor în care acesta se regăsește.
Prin urmare, ține cont de accesul cât mai ușor la mijloacele publice de transport, magazine, farmacii, spitale, parcuri și alte servicii de bază. În principiu, avantajul apartamentelor vechi este că sunt amplasate în cartiere deja bine dezvoltate.
Tot în această direcție, orientarea apartamentului față de punctele cardinale este de asemenea un detaliu important. Decide cum preferi, poate cauți un apartament care să fie expus primelor raze de soare ale zilei (orientat la răsărit).
2. Facilitățile și condițiile apartamentului
În primul rând, fă-ți o listă cu facilitățile care te interesează cel mai mult. De exemplu, dincolo de utilitățile de bază, poate vrei ca apartamentul să aibă centrală termică proprie sau o bucătărie deja echipată. Totodată, legislația prevede existența apometrelor, repartitoarelor de căldură dacă este racordat la rețeaua publică și, nu în ultimul rând, a senzorilor de gaze.
Modul cum arată ține strict de preferințele tale. Poate vrei un apartament complet renovat sau unul în care să investești și să-l decorezi după bunul plac. Așadar, la cel din urmă, aspectul va conta ceva mai puțin. Poți vedea un anunt imobiliare Bucuresti prin care să găsești un apartament care se apropie de cerințele pe care ți le-ai stabilit de la bun început.
3. Eficiența energetică a apartamentului
Proprietarul apartamentului este obligat să îți prezinte certificatul de performanță energetică în care se detaliază principalele caracteristici energetice. Performanța energetică se exprimă în note de la 1 la 100. Cu cât nota este mai mare, cu atât apartamentul va sta bine din punct de vedere energetic. Totodată, va fi încadrat și într-o clasă energetică de la A la G, unde clasa A are cea mai mare eficiență.
În plus, dacă apartamentul este situat la ultimul etaj interesează-te de situația terasei. Dacă nu a fost refăcută de o perioadă lungă de timp, s-ar putea să ai probleme legate de apariția mucegaiului și a umezelii. Este recomandat să faci o vizită și pe terasa blocului, deoarece este în interesul tău ca aceasta să se afle într-o stare bună.
4. Starea clădirii în care se află apartamentul
Întreabă proprietarul sau agentul imobiliar din ce material este construit blocul în care se află apartamentul. De regulă, apartamentele sunt fie din cărămidă, fie din structuri tip BCA. Totodată, anul în care a fost construit este un detaliu esențial. Asta pentru că în urma seismului puternic din ‘77 a fost regândită structura de rezistență a blocurilor nou construite.
Mai observă inclusiv starea scărilor de intrare, a holurilor sau liftului, respectiv dacă în bloc există mirosuri neplăcute ce pot proveni de la ghenă sau subsol. Este de preferat să arate bine clădirea. De exemplu, curățenia generală este iarăși un aspect ușor de identificat.
5. Verifică situația actelor
Actele de proprietate trebuie să fie în regulă și fără situații care ți-ar putea crea probleme juridice în viitor. Verifică intabularea și cadastrul, respectiv vezi dacă sunt trecute toate modificările făcute față de planul inițial al apartamentului.
De asemenea, în actul de proprietate vei putea să validezi toate informațiile transmise de proprietar sau agentul imobiliar, precum anul construcției sau dimensiunile spațiului.
6. Reputația agentului imobiliar
Nu în ultimul rând, contează și reputația agentului imobiliar. Astfel, în situația în care apartamentul este vândut printr-o agenție imobiliară, verifică recenziile și caută mai multe informații despre activitatea acesteia.
Cumpărarea unui apartament vechi presupune urmărirea unor detalii-cheie, pe care tocmai le-ai descoperit mai sus. Nu te grăbi în procesul de vizionare și acordă atenția cuvenită înainte de a achita contravaloarea lui.