Politicianul Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului și membru marcant al mișcării patronale din România, s-a stins din viață după o lungă și demnă bătălie cu problemele medicale. Născut în data de 17 septembrie 1949, Dan Matei Agathon a fost deputat PDSR în legislatura 1992 -1996, reprezentând județul Bacău. A fost ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992 – 1996 și 2000- 2003. Dan Matei Agathon a fost secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM). În aprilie 2010, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR). Din 2013 a fost vicepreședinte al Patronatului Național Român. În iunie 2013, Agathon era președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). Legăturile sale în sfera patronală însă au început încă de la începutul anilor 1990, când a fost subsecretar de stat și împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul și de-a lungul timpului a militat pentru consolidarea structurilor patronale din România. În cadrul Plenului Consiliului Economic și Social s-a remarcat prin luările de poziții care au condus la îmbunătățirea legislației din România. A luptat pentru dezvotarea turismului .
Într-un editorial din Curierul Național, Dan Matei Agathon și-a manifestat public crezul lansând apelul “Nu faceţi turism ca la piaţă”. În semn de omagiu, redăm integral textul de atunci:”Ştim toţi isteria creşterii preţurilor din pieţe de Crăciun şi de Paşti. Mentalitatea micului comerciant, de multe ori speculator, este următoarea: când are nevoie clientul mai mult, atunci îi cresc preţul, că îl am la mână. Turismul nu trebuie făcut în acest fel. Am fost şocat să văd că, după un sezon estival cum nu am mai văzut de mult, graţie unor eforturi de promovare a sistemului all inclusive şi a menţinerii preţurilor scăzute, unii s-au trezit să anunţe că de la anul gata, sus cu preţul. Avem turişti, mai rămâne doar să mărim preţul şi am dat lovitura.
Ţin să anunţ public faptul că Bulgaria e foarte aproape şi dacă cineva îşi mai imaginează că turistul român e captiv, se înşală. Dacă politica de menţinere a preţurilor la cote scăzute este distrusă, vom vedea la anul românii luând iarăşi calea străinătăţii. Ce e atât de greu de înţeles?
Tocmai de aceea am reacţionat cu o scădere a preţurilor în sudul litoralului, acolo unde Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus a înţeles că succesul de anul acesta trebuie continuat. Şi uite aşa, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii, alături de Asociaţia Venus vrea să dea o lecţie de turism celor care îşi freacă deja mâinile de bucurie cât vor încasa la anul dacă vor mări preţurile.
Turismul este o afacere pe termen lung. Sistemul ”dă lovitura şi fugi” nu funcţionează ca la piaţă, pentru că nu-ţi poţi sui hotelul în remorcă şi să te duci în altă parte. Aşa încât le recomand circumspecţie şi atenţie celor care s-au grăbit să anunţe creşteri de preţuri. Eu vreau ca la anul să nu mai existe locuri pe litoralul românesc nici în timpul săptămânii, nu doar în week-end. În plus, n-am rezolvat problema atragerii de turişti străini. Aşadar avem alte probleme pe cap decât cum să mărim tarifele ca să speriem turiştii aduşi cu greu după mulţi ani în care românii au preferat străinătatea.”
Președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, George Constantin Păunescu, alături de colegi și redacția Curierul Național transmit familiei îndurerate sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!