Pe lângă faptul că oferim o bună atenție și afecțiune prin desele plimbări și jocuri distractive cu câinele nostru de companie, trebuie să ne dovedim responsabilitatea o dată în plus față de animal și în ceea ce privește alimentația sa de zi cu zi. Mai exact, trebuie să ne asigurăm că este hrănit cu mâncarea potrivită pentru el. Câinele are nevoie de alimente de calitate și de o dietă echilibrată care să îi ofere nutrienții necesari pentru a-l menține sănătos. Alegerea alimentelor potrivite pentru a hrăni câinele poate fi un lucru destul de dificil pentru tine, pentru că există mai multe tipuri de alimente sub diferite etichete. Spre exemplu ai de ales între hrană umedă sau uscată, ori ceva din ambele, o dietă cu sau fără cereale, sau o hrană crudă sau nu. În articolul de față îți voi prezenta principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi hrana potrivită pentru câinele tău.
De câtă hrană este nevoie și cât de des
Trebuie spus din capul locului că acea cantitate de hrană de care câinele tău are nevoie depinde în primul rând de mărimea, de rasa și de vârsta câinelui, dar și de cât de frecvent este solicitat pentru efort. De regulă, principala grijă este să nu ajungi la o supraalimentare a patrupedului sau dimpotrivă, datorită excesului față de această grijă, să nu ajungi să îți hrănești prea puțin câinele. În ceea ce privește frecvența, sunt doua opinii. Prima recomandă să primească o porție mai mică de hrană pentru câini, de trei ori pe zi. A doua, majoritară, propune două mese pe zi, una dimineața și una seara, după ce animalul nu mai este un cățeluș. Pentru un risc de subnutriție sau de supranutriție, cel mai indicat este să consulți medicul veterinar, pentru a evalua starea animalului tău cât și sănătatea lui, în funcție de care va prescrie și dieta corespunzătoare.
Hrana pentru cățeluș
Aspectele ce țin de hrana pentru câinele cățeluș sunt destul de importante, deoarece ele conțin diferențe semnificative. Puii cei mai tineri mănâncă trei mese pe zi, iar puii cei mai mari ajung să consume două mese importante pe zi. În primul an de viață alimentația cățelușului trebuie bine aleasă. El are nevoie de proteine pentru creșterea musculară și dezvoltarea organelor. Are nevoie pentru creșterea oaselor și articulațiilor de calciu. Iar pentru energie și o blană sănătoasă și strălucitoare va avea nevoie de acizi grași Omega. Când vei vrea să înțarci cățelușul pentru o alimentație nouă, va trebui făcută repejor, într-un timp mediu de 7 zile. În continuare hrana tânărului câine va trebui să aibă ingrediente de calitate, cu un conținut ridicat de proteine, pentru nevoia de vitamine și minerale. Va trebui de asemenea să urmărești ca ea să conțină și acidul gras omega-3 (DHA), esențial pentru dezvoltarea creierului și a vederii.
Cel mai important aliment: carnea, proaspătă!
Pentru a oferi câinelui o satisfacere a gustului său natural, cât și o digestie ideală în fiecare zi, carnea proaspătă este cel mai important ingredient în acest sens. Sistemul digestiv al unui câine este construit pentru carne, prin acesta se dezvoltă el în mod natural. Carnea proaspătă conține deja o cantitate suficientă de aminoacizi. Ea oferă o importantă hidratare, întrucât conține și apă, în același timp oferă toate proteinele esențiale, mineralele, vitaminele și grăsimile de care are nevoie un câine sănătos. Carnea asigură energie câinelui tău nemărginită, o blană sănătoasă și ochii strălucitori. Acest aliment poate fi găsit atât în hrana umedă, a conservelor speciale, dar și în hrana uscată, mai exact a crochetelor și peletelor, dacă vei alege croșete cu carne proaspătă ca prim ingredient în compoziția lor. Acest lucru va garanta un aport optim de nutrienți și un gust delicios, pentru a satisface nevoile chiar și ale celor mai pretențioși dintre ei.
Hrană uscată vs. hrană umedă
Nu există vreo diferență esențială nutrițională între mâncarea umedă și cea uscată pentru câini. Hrana uscată pentru câini există într-o varietate de forme, cum ar fi croșete, biscuiți sau pelete. Tot ceea ce este cu adevărat important este să te asiguri că numărul de proteine specificat este mare, în care carnea este ingredientul numărul unu. Crochetele și peletele pot conține, pe lângă carne, un amestec benefic de cereale, fructe și legume, sau alte diverse componente.
Hrana umedă poate conține un sos gros, sau bucăți de jeleu care pot deveni mai plăcute pentru câini. Fiind alcătuită în principal din proteine și grăsimi și bogată în umiditate, ajută la menținerea câinilor hidratați, prevenind problemele urinare. De reținut este faptul că cea mai echilibrată dietă din acest punct de vedere este cea alternativă între cele două opțiuni, adică mixtă cu un amestec atât de umed cât și de uscat. Poți adăuga la alimentația câinelui tău și resturi sau produse din materii prime destinate consumului uman, dar care sunt furnizate acestuia din motive NON igienico-sanitare. Prin urmare, ele trebuie să fie menținute proaspete și sănătoase.
Alimente pro
O listă principală de alimente favorabile alimentației câinelui tău ar fi un lucru potrivit în final. Acestea pot fi: rață, miel, vită, somon, pui, vânat, cartof dulce, cartof, orez, dovleac, fructe de pădure, unele fructe (căpșuni, pepene verde fără semințe sau afine), cereale, pâine, morcov.
Alimente de evitat
Lista alimentelor care trebuie evitate cuprinde: mâncare picantă, ceapă, usturoi, unele fructe (piersici, cireșe și prune), biscuiți cu pește, avocado, vinete, roșii, struguri sau stafide, nuci, ciocolată sau cacao, cofeină, alcool, mâncare învechită sau mâncare pentru pisici.