Apa, ca și element al naturii, este esențială pentru funcționarea optimă a organismului uman, iar hidratarea corespunzătoare este, la rândul ei, indispensabilă vieții. În funcție de modul său de comercializare, apa se poate regăsi sub două forme principale: plată și carbogazoasă.
În timp ce apa carbogazoasă este considerată de mulți o alternativă atrăgătoare la cea plată datorită bulelor ei efervescente și a gustului ușor mai acid, este important să cunoaștem faptul că aceasta nu este întotdeauna cea mai bună opțiune pentru hidratare.
Astfel, aici sunt câteva motive pentru care apa carbogazoasă este o variantă mai puțin recomandată decât cea plată, cu argumentele necesare explicate:
1. Reziduul sec
Reziduul sec semnifică valoarea cantității totale de săruri dintr-o unitate de apă. Aceasta variază de la o firmă la alta, astfel că citirea etichetei anterior achiziționării produsului este un obicei recomandat.
Deși studiile referitoare la un potențial efect negativ al reziduului sec asupra sănătății rinichilor nu au ajuns încă la un consens, se recomandă consumarea unei ape cu un nivel controlat de săruri, precum cea obținută prin purificare cu ajutorul unui aparat de filtrare a apei.
2. Dioxidul de carbon
Una dintre cele mai comune probleme asociate cu apa carbogazoasă este conținutul ei de dioxid de carbon, elementul ce conferă apelor bulele efervescente pe care toată lumea le îndrăgește.
Deși acestea pot adăuga un plus de savoare băuturii, dioxidul de carbon poate provoca balonare și disconfort digestiv la unele persoane. Acest lucru înseamnă că, deși se poate spune că te hidratezi în același mod ca și cu o apă plată, ai putea resimți senzația de a fi plin sau discomfort, fenomen care poate reduce cantitatea de apă consumată.
3. Nivelul ridicat de sodiu
Unele mărci de apă carbogazoasă pot conține niveluri mai ridicate de sodiu. În situația în care suferi de o afecțiune cardiovasculară, renală sau orice altă patologie acută sau cronică ce ar putea fi influențată de acestea, asigură-te că discuți cu medicul tău înainte de a alege o marcă de apă.
Desigur, este important de reținut faptul că nu toate apele carbogazoase conțin sodiu în exces, astfel că este întotdeauna important să verifici eticheta înaintea unei achiziții de apă carbogazoasă.
4. Abilitatea de a afecta smalțul dentar
Deși apa carbogazoasă nu este în sine o băutură plină de calorii și zahăr (în afara apelor carbogazoase aromatizate), se asociază, în general, cu o aciditate mai crescută decât apa necarbogazoasă.
Cercetările recente sugerează faptul că aciditatea constantă din apa carbogazoasă poate duce la sensibilizarea smalțului dentar, lucru care, în timă, favorizează apariția cariilor dentare și a altor probleme din sfera stomatologică la persoanele predispuse.
Și în acest caz, discută cu medicul tău și stabiliți împreună dacă apa carbogazoasă este o opțiune bună pentru tine.
5. Potențialul efect de deshidratare
Precum a fost menționat și în cadrul primului paragraf (referitor la dioxidul de carbon), apa carbogazoasă, deși ar trebui să hidrateze în egală măsură cu apa plată, prin prezența bulelor de aer, aportul este, în final, redus.
Astfel, în timp, hidratarea strict prin intermediul apei carbogazoase devine o metodă ineficientă care poate crea o problemă în viitorul apropiat.
Pentru a oferi o alternativă celor ce nu se bucură de gustul apei plate, există alternative mai sănătoase decât apa carbogazoasă. Apa infuzată cu fructe sau ierburi proaspete oferă un gust mai atrăgător fără a adăuga calorii sau a cauza posibilele probleme asociate cu apa carbogazoasă.
În concluzie, în timp ce apa carbogazoasă poate fi o alternativă tentantă la apa plată, nu este opțiunea universal recomandată pentru hidratare. Înțelegerea acestor motive ne ajută să facem alegeri mai bune pentru sănătatea noastră și să ne hidratăm într-un mod care ne susține cel mai bine starea de bine. Alegerea apei potabile purificate prin aparat de filtrare este întotdeauna o opțiune sănătoasă și sigură pentru hidratare. Fii întotdeauna conștient de ce bei și alege opțiuni care susțin sănătatea ta și bunăstarea generală.