In multe parti ale lumii, carnea reprezinta o parte importanta a unei diete obisnuite. Ea contine proteine, minerale, vitamine si grasimi, iar acesti nutrienti sunt importanti pentru efectele lor benefice asupra sanatatii noastre. Cu toate acestea, unele componente ale carnii, cum ar fi grasimile saturate, pot conferi consecinte negative asupra sanatatii. Depinde de tine sa cantaresti pro si contra atunci cand alegi sa incluzi carne in dieta ta. In orice caz, o mare importanta a are calitatea carnii pe care o consumi. Este indicat sa folosesti surse verificate, asa cum este Carmistin.ro.
Continut de proteine
Proteina pe care o consumi in fiecare zi furnizeaza corpului tau un grup de aminoacizi, care sunt blocurile de constructie ale moleculelor de proteine. Celulele tale utilizeaza acesti aminoacizi pentru a sintetiza proteine noi, deoarece aveti nevoie de ele – de exemplu, pentru a construi tesut muscular, pentru a produce anticorpi sau pentru a inlocui globulele rosii. Dintre cei 20 de aminoacizi din proteine, corpul tau poate produce 11 dintre ei. Ceilalti noua, cunoscuti sub denumirea de aminoacizi esentiali, trebuie sa fie inclusi in alimentele pe care le consumi pentru a evita un deficit de proteine. Carnea este importanta in alimentatia ta, deoarece este un aliment bogat in proteine, care iti furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care ai nevoie pentru o sanatate buna.
Minerale, inclusiv fier
Pe langa faptul ca ofera proteine importante, carnea ofera o mare varietate de minerale pentru a sprijini functionarea optima a celulelor si tesuturilor tale. De exemplu, este o sursa importanta de fier si zinc. Fierul ajuta la transportul oxigenului in si prin toate tesuturile, in timp ce zincul este necesar pentru un sistem imunitar puternic, vindecarea ranilor si activitatea enzimelor din celulele tale. Continutul de fosfor din carne te ajuta sa iti mentii oasele puternice, sulful pe care il contine poate fi incorporat in noi aminoacizi, iar cromul gasit in carne ajuta la metabolizarea zaharurilor dietetice.
Vitamine, in special B-12
O serie de vitamine B sunt disponibile in carnea pe care o consumi. Tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic si biotina ajuta celulele tale sa extraga energie din alimentele pe care le consumi in fiecare zi. Vitamina B-6 iti mentine sistemul nervos si circulator sanatoase si functioneaza atat in sinteza proteinelor, cat si in metabolismul proteinelor. Aceasta vitamina ajuta si la absorbtia vitaminei B-12, o alta vitamina esentiala pentru sanatatea sistemul nervos si al celui circulator, precum si pentru producerea de energie. Carnea este o sursa deosebit de importanta de vitamina B-12, deoarece, spre deosebire de alte vitamine B, B-12 nu se gaseste in niciun fel de alimente pe baza de plante.
Grasimi, inclusiv grasimi nesanatoase
Desi ai nevoie de un aport limitat de grasimi in alimentatia ta pentru o sanatate buna, grasimile saturate gasite in carne pot fi in detrimentul sanatatii tale. Consumul unui nivel ridicat de grasimi saturate iti poate creste riscul de arteroscleroza, o afectiune in care se formeaza depozite de placi pe peretii arterelor dvs. si poate duce la boli de inima. Prea multe grasimi, cum ar fi cele de la portiile grase de carne pe care le mananci, poate duce la acumularea de depozite de grasime in si in jurul organelor, ceea ce poate provoca deteriorarea organelor. Aportul ridicat de grasimi poate duce, de asemenea, la un risc crescut de obezitate si diabet. Alegerea unor carnuri slabe in alimentatie si inlaturarea excesului de grasime ajuta la reducerea efectelor nocive ale carnii, permitandu-ti, in acelasi timp, sa beneficiezi de continutul bogat de nutrienti.