Vladimir Putin a dat asigurări, după discuțiile ”substanțiale” purtate luni cu Alexandr Lukașenko, că Rusia nu va absorbi Belarus, dar a susținut necesitatea întăririi legăturilor militare cu aliatul belarus. ”Rusia nu are interesul să absoarbă oricare alt stat, așa ceva nu are niciun sens”, a subliniat Putin la conferința de presă ținută la Minsk, împreună cu omologul său, Lukașenko. El a anunțat totuși un acord semnat cu președintele Belarus ce vizează întărirea cooperării ”în toate domeniile”, îndeosebi în cel al Apărării. Acordul prevede, conform precizărilor lui Vladimir Putin, ”măsuri comune pentru asigurarea securității celor două țări”, ”livrări reciproce de arme”, precum și fabricarea în comun de armamente. Rusia va continua să instruiască militari belaruși pentru a pilota avioanele de concepție sovietică de care dispune Belarus, capabile să poarte bombe nucleare.
”Suntem noi capabili să ne apărăm singuri independența fără Rusia? NU!, a răspuns președintele Lukașenko. Rusia se poate lipsi de noi, dar noi nu putem rămâne fără ajutorul ei… Iar dacă cineva crede că ne poate separa în acest moment, nu va reuși”, a lansat Alexandr Lukașenko în fața presei.
Acest summit de la Minsk, relevă corespondenți ai presei străine aflați în aceste zile în capitala Belarus, intervine într-un moment în care autoritățile ucrainene, deținând informații din surse de încredere, își exprimă temerea că, în primele luni ale anului 2023, trupele ruse ar putea declanșa o puternică ofensivă la Kiev și în zona înconjurătoare, în încercarea de a pune în aplicare planul inițial, din 24 februarie, de ocupare mai întâi a capitalei ucrainene unde să instaleze un guvern la ordinele Moscovei. Îngrijorarea Kievului a fost alimentată din nou luni, cu anunțul armatei ruse potrivit căruia urmează să fie organizate manevre ”tactice” comune, pe teritoriul Belarus, cu participarea forței comune în componența căreia intră mai multe mii de militari ruși și belaruși. Mulți comentatori au evocat drept scop real al vizitei lui Putin la Minsk convingerea lui Lukașenko de a se angaja alături de trupele ruse contra Ucrainei, deschizând un front chiar de pe teritoriul Belarus. Cine îl mai poate crede, date fiind aceste informații, pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a dezmințit și a calificat drept ”stupide” informațiile conform cărora Vladimir Putin a mers la Minsk pur și simplu pentru a-l convinge pe Lukașenko să participe ”direct” la conflictul din Ucraina.