În ultimele zile, în mai multe țări au fost auzite voci care cer ca China să răspundă și să plătească pentru presupusa vină de a fi lăsat coronavirusul să se propage. Dreptul internațional face dificilă urmărirea în justiție a unei țări pentru o astfel de situație. Avocații care depun plângeri contra Chinei, consideră prof. Raphaëlle Nollez-Goldbach, o fac din activism sau militantism, cu scopul de a stigmatiza China, a o face responsabilă de pandemie pentru „propria lor deresponsabilizare”.
Ea însăși victimă a virusului ucigaș începând de la sfârșitul anului trecut, China este pusă acum pe banca acuzării, reproșându-i-se că nu a anunțat imediat pericolul și că nu a dat publicității adevăratele cifre referitoare la contaminați și morți. Acuzații de acest fel au fost formulate inclusiv de către președintele Donald Trump. Întrebarea este – spun jurnaliștii de la „Les Echos” – poate fi făcut responsabil un stat pentru o pandemie? Ce posibilități există pentru a ataca o țară într-un astfel de caz? Toate plângerile, inclusiv cea care spune că între data primului caz de contaminare în Wuhan (8 decembrie) și decizia de a bloca zona Wuhan (23 ianuarie) a trecut mai bine de o lună de zile, se află concentrate în plângerea civilă împotriva Chinei depusă de Eric Schmitt, procurorul general al statului Missouri. Alte grupări, asociații au depus plângeri similare dar indiferent că este vorba de indivizi, întreprinderi, asociații sau autorități locale, procedura este aceeași: sunt sesizate tribunale naționale, nu jurisdicții interstatale, explică specialista în drept internațional din Franța Catherine Le Bris-Hervé. În dreptul internațional există un principiu al imunității jurisdicționale a unui stat, principiu ce-l apără de sancțiuni juridice din partea altui stat. Un stat nu poate fi urmărit în tribunalele altui stat, explică și Raphaëlle Nollez-Goldbach, o altă cunoscută specialistă în drept internațional, iar Catherine Le Bris-Hervé spune clar că un astfel de demers judiciar „ar aduce atingere suveranității Chinei”.
Finalitatea unor astfel de demersuri și proceduri juridice împotriva Chinei este, în opinia dnei Catherine Le Bris-Hervé, înainte de toate totalmente de natură politică întrucât, în plan juridic, nu poate ajunge la nimic. Avocații care depun plângeri contra Chinei, consideră prof. Raphaëlle Nollez-Goldbach, o fac din activism sau militantism, cu scopul de a stigmatiza China, a o face responsabilă de pandemie pentru „propria lor deresponsabilizare”.