ANCOM lansează în consultare publică trei proiecte de decizie care privesc procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere, precum şi stabilirea tarifului de utilizare a spectrului.
Procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio
Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio propune modificarea unor prevederi şi introducerea unora noi care să permită asigurarea, la cerere, a protecţiei radio în cazul utilizării spectrului radio exclusiv prin recepţie, în anumite situaţii indicate exhaustiv în cadrul proiectului. Este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile științifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului prin satelit, cercetare spațială ori exploatare spațială) ori în serviciul de radioastronomie.
Proiectul elimină obligaţia de obţinere a autorizaţiei individuale în cazul anumitor tipuri de echipamente radio terminale care funcționează în regim de emisie sau emisie/recepție și exclusiv sub controlul unei rețele de comunicații electronice pentru care există licenţă de utilizare a frecvenţelor radio. Sunt avute în vedere, într-o primă fază, terminalele care funcţionează în cadrul rețelelor globale de comunicații mobile/fixe prin satelit, asigurându-se astfel posibilitatea de implementare a unor decizii CEPT/ECC referitoare la acest subiect și încurajându-se pe această cale dezvoltarea şi utilizarea rețelelor globale de comunicații mobile/fixe prin satelit pe teritoriul României.
Totodată, este clarificată procedura administrativă de solicitare şi acordare a licențelor destinate transmisiilor temporare cu caracter experimental sau ocazional și procedura de extindere a valabilităţii licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin încredinţare directă.
Proiectul de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio poate fi accesat aici, perioada de consultare încheindu-se la data de 24.05.2021.
Frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere
Proiectul de decizie privind modificarea și completarea Decizie președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere introduce unele definiții și precizări cu privire la condițiile de funcționare ale echipamentelor radio exceptate de la regimul de licențiere.
Întrucât în ultima decadă au început să ia amploare şi reţelele globale de comunicaţii mobile/fixe care furnizează servicii prin intermediul sateliţilor artificiali ai Pământului, proiectul propune modificări care, coroborate cu cele incluse în proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 353/2015, încurajează dezvoltarea şi utilizarea pe teritoriul României a acestui tip de rețele, astfel încât acestea să reprezinte o alternativă viabilă din punct de vedere comercial şi operaţional la reţelele terestre existente.
Proiectul de decizie privind modificarea și completarea Decizie președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere este publicat aici, perioada de consultare fiind până la data de 14.06.2021.
Stabilirea tarifului de utilizare a spectrului
Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului propune tariful de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice în România, prin intermediul unor rețele globale de comunicații mobile/fixe prin sateliți artificiali ai Pământului. Aceste tipuri de reţele utilizează benzi de frecvenţe de peste 10 GHz, sateliţii din componenţa acestora fiind de tip geostaţionar sau non-geostaţionar.
Totodată, proiectul urmărește să clarifice modalitatea de aplicare a tarifului stabilit pentru frecvenţele de emisie asignate pentru echipamentele de radiorelee portabile (instalate pe camere de luat vederi fără fir), destinate transmisiilor temporare ocazionale de radiodifuziune sonoră şi/sau de televiziune. Acest gen de aplicații radio a cunoscut o diversificare semnificativă față de momentul când autoritatea a stabilit tariful respectiv, un exemplu în acest sens fiind transmisiile temporare ocazionale care urmează a fi realizate în luna iunie în acest an, când va avea loc Campionatul de fotbal EURO2020, organizat de UEFA inclusiv în România.
Proiectul de decizie pentru completarea Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului poate fi accesat aici, perioada de consultare fiind până la data de 24.05.2021.
Procedura de consultare publică
Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pe marginea celor trei proiecte de decizie, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.