Un sondaj prezentat de Camera de Comerț a SUA în China arată că 66% dintre companiile americane care activează în China au exprimat dorința de a menține sau de a crește investițiile pe piața chineză, în următorii doi ani. La rândul său, un studiu prezentat de Camera de Comerț a Uniunii Europene în China arată că aproape 60% dintre reprezentanții companiilor chestionate au declarat că vor crește în mod adecvat sau semnificativ investițiile în cercetare, în China. Mai mult, un studiu al Camerei de Comerț a Australiei în China arată că peste 60% dintre reprezentanții companiilor australiene consideră China între cele mai importante trei destinații investițiionale.
Rezultatele acestor studii arată motivul creșterii investițiilor străine în China. În primele patru luni din 2023, volumul investițiilor străine utilizate în zona continentală a Chinei a fost de aproape 500 de miliarde yuani, în creștere cu 2,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
Investițiile străine nu vizează doar deschiderea de magazine sau fabrici în China, ci și dezvoltarea unui număr tot mai mare de centre de cercetare. De ce se trece de la „Fabricat în China” la „Creat în comun cu China”? Conform unor analize, perspectivele, profitul, mediul inovativ și stabilitatea politică, sunt factori importanți luați în considerare de companiile străine.
În ultimii trei ani, ca urmare a pandemiei și tulburărilor geopolitice, economia globală a intrat în recesiune. Cu toate acestea, China a menținut un mediul de dezvoltare stabilizat, o creștere stabilă, având o piață imensă cu o populație de 1,4 miliarde de locuitori, din care un grup de peste 400 de milioane înregistrează venituri mijlocii. Toate acestea au făcut din China un magnet pentru investițiile străine.
Ultimul raport ONU a revizuit în creștere estimările privind dezvoltarea economiei chineze în 2023, de la 4,8 la 5,3%. Conform prognozelor FMI, în 2023 China va contribui cu 34,9% la creșterea economiei globale.
Creșterea eficienței producției și scăderea costurilor sunt elemente vitale pentru dezvoltarea întreprinderilor. China are sistemul industrial cu cea mai mare amploare, cele mai complete ramuri și cel mai bine dotat din lume, fapt care poate ajuta companiile străine să obțină materii prime, piese de asamblare, cu costuri reduse. Totodată, infrastructura completă a Chinei ajută la scăderea costurilor. În ultimii cinci ani, rata de recuperare a investițiilor străine directe în China a ajuns la 9,1%, fiind printre primele locuri în lume.
Pe de altă parte, în ultimii ani, au fost evidențiate tot mai mult avantajele inovației în China. În Raportul privind Indicele de Inovație Global (GII) 2022, elaborat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), China ocupă locul 11, avansând pentru al zecelea an consecutiv. În 2022, cheltuielile Chinei în cercetare au depășit, pentru prima dată, pragul de trei trilioane yuani, cu 10,4% mai mult comparativ cu anul 2021.
De asemenea, politica Chinei de a extinde fără întrerupere deschiderea spre exterior, a asigurat investițiilor străine perspective stabile. Reducerea listei negative a sectoarelor în care este permis accesul investițiilor străine, aplicarea legii privind investițiile străine, consolidarea proprietății intelectuale, sunt măsuri elaborate cu onestitate, care au contribuit la perfecționarea mediului de afaceri.
Potrivit ultimului sondaj al Comitetului Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional, 97% dintre companiile străine chestionate s-au declarat mulțumite sau chiar foarte mulțumite de politica privind investițiile străine, elaborată de guvernul chinez în trimestrul patru din 2022.
Recent, cea de-a treia ediție a Expoziției China-țările din Europa Centrală și de Est (ECE) a fost organizat cu succes. În cadrul evenimentului s-au semnat contracte pentru 62 de proiecte cu investiții străine, cu un volum total de 17,78 miliarde USD. Platformele de deschidere ajută investițiile străine să intre în China și să împărtășească câștigurile dezvoltării.
În prezent, economia mondială se confruntă cu provocările unilateralismului și protecționismului comercial. Anumite țări instigă la „decuplare”, inventând conceptul de „eliminare a riscului”, cu intenția de a masca obiectivul de reprimare a Chinei. Însă, faptele dovedesc că o decuplare de China reprezintă un risc real. Conform estimărilor unui think-tank din Austria, decuplarea de China va duce la scăderea cu 2% a PIB-ul Germaniei, ceea ce înseamnă o pierdere de 60 de miliarde euro. Președintele și directorul executiv al companiei Nike, John Donahoe, a declarat că decuplarea de China va fi un dezastru pentru comerțul global.
Afacerile sunt afaceri. Regulile pieței arată că locul care poate aduce câștiguri este o alegere instinctivă a companiilor. Președintele și directorul executiv Siemens, Roland Busch, a declarat că nu doar că va apăra prezența pe piața din China, dar o va și extinde.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV