Magda Dragu (gds.ro)
Deputații din Parlamentul bulgar vor trebui să se supună unor teste obligatorii de droguri și alcool la începutul fiecărei sesiuni parlamentare. Măsura a fost luată ca parte a noilor reguli propuse de Comisia temporară pentru elaborarea unui proiect de regulament de procedură al Adunării Naționale, potrivit agenției bulgare de presă BTA, citate de Novinite.
Deputații trebuie să fie supuși unor teste medicale de sânge pentru alcool și narcotice la începutul fiecărei sesiuni. În plus față de testele de rutină, astfel de teste pot fi, de asemenea, solicitate de președintele Adunării Naționale sau de o treime dintre deputați dacă există motive să se suspecteze că un deputat a consumat alcool sau narcotice. Pentru aprobarea acestor cereri va fi necesar votul majorității a mai mult de jumătate din deputații prezenți.
Testele medicale ar urma să fie efectuate într-un laborator specializat selectat
Măsura propusă a fost introdusă de Pavela Mitova și Alexander Rașev din partea partidului „Există un astfel de popor” și a fost adoptată de comisia temporară cu 10 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri. Conform propunerii, testele medicale ar urma să fie efectuate într-un laborator specializat selectat la discreția președintelui Adunării Naționale. Rezultatele testelor vor fi prezentate președintelui Parlamentului, care le va anunța în cursul următoarei reuniuni parlamentare.
În cazul în care un deputat refuză să furnizeze un eșantion, acesta va fi eliminat din sesiune de către președintele Camerei. Un rezultat pozitiv va duce la excluderea deputatului de la trei sesiuni consecutive. De asemenea, comisia a adoptat o măsură prin care deputații vinovați de acte de vandalism în sala de plen vor fi expulzați pentru o perioadă de până la trei sesiuni.
Deputații vor fi testați înainte de fiecare dintre cele trei sesiuni parlamentare principale
Conform propunerii actuale, deputații vor fi testați de trei ori pe an – înainte de fiecare dintre cele trei sesiuni parlamentare principale: De la Anul Nou la Paște, de la Paște la vară și de la vară la Crăciun.
Deși votul comisiei reflectă consensul tuturor grupurilor parlamentare, rămâne incert dacă aceste modificări vor fi aprobate de Adunarea Națională în sesiunile sale plenare.