La aproape 3 ani de la sentinţa din „marele dosar Hidrolectrica”, statul român nu a reuşit să recupereze nici măcar costul expertizei. Aceasta a costat România 1,8 milioane de euro, fiind astfel cea mai costisitoare expertiză dintr-un dosar penal din ţara noastră.
Statul român, prin intermediul Fiscului, a recuperat doar 440.000 de euro, în contextul în care trebuie să recupereze o sumă mult mai mare: instanţa a stabilit prejudiciul la peste 100 de milioane de euro, potrivit Centrului de Investigaţii Media.
100 de milioane de euro ar fi obținut aşadar „băieții deștepti” din energie în urma contractelor păguboase cu Hidroelectrica.
Dosarul nu i-a vizat însă pe „deștepții” care au luat acești bani, doar ci pe cei șase directori Hidroelectrica care le-au dat banii.
În februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat 6 foşti directori ai companiei de stat la pedepse grele cu închisoarea, până la 7 ani. Directorii au fost găsiţi vinovaţi că au încheiat contractele păguboase pentru Hidroelectrica cu aşa-zişii „băieţi deştepţi” din Energie, printre ei, cel mai important, fiind Bogdan Buzăianu de la fosta Energy Holding.
Singurul politician care a fost tras la răspundere pentru devalizarea companiei de stat a fost ministrul Economiei Codruț Șereș, care, spune instanța, deși a fost informat despre deciziile conducerii Hidroelectrica, a închis ochii la jaf.
Marea problemă este că statul nu prea are de unde să recupereze banii furaţi. Averea foştilor directori Hidroelectrica condamnaţi depăşeşte cu puţin 1.000.000 de euro, sumă suficientă doar pentru o eventuală recuperare a cheltuielilor judiciare ale statului, dar nu şi pentru recuperarea pagubei de 100 de milioane de euro.
Unul dintre principalele motive pentru care banii pierduți nu mai pot fi recuperaţi este acela că sechestrele pe averile respectivilor oficiali ai Hidroelectrica au apărut la ani de zile după ce dosarul a început să fie instrumentat de procuror. Care nici el nu mai răspunde pentru această greșeală monumentală, căci s-a pensionat.
Pe de altă parte, banii nu mai pot fi recuperaţi pentru că în această imensă fraudă au fost traşi la răspundere doar cei care au semnat contractele, nu şi beneficiarii reali ai jafului, adică „băieţii deştepţi” din energie şi politicienii care i-au susţinut.
Niciun politician, cu excepţia lui Codruţ Şereş, nici unul dintre foştii miniştri ai Economiei, pe vremea cărora au fost semnate contractele păguboase, indiferent că se numeşte Dan Ioan Popescu sau Călin Popescu-Tăriceanu, nu au fost luaţi în vizor de procurorii DIICOT.
Procuroarea Adriana Cristescu, cea care a instrumentat marele dosar Hidroelectrica, s-a limitat la a-i ancheta doar pe foştii directori ai companiei de stat care au semnat contractele cu aşa-numiţii „băieţi deştepţi” din energie.
Toți cei condamnați la închisoare au ieșit, teoretic, și sunt liberi sa se bucure de banii pe care statul nu reușește să îi recupereze de la ei.