Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia (CEO) a ajuns în ipostaza pe care o aștepta toată lumea și despre care se tot vorbea cu ani în urmă.
Plecarea specialiștilor și implementarea unui program de restructurare și decarbonare au avut ca efect pagube de milioane de lei la una din carierele miniere. Un mal de pământ a plecat la vale și a acoperit patru utilaje de mare capacitate. Acum toată lumea ridică din umeri și se felicită că nu a murit sau că nu a fost rănit nimeni. Sindicatele cer, timid, căderi de capete, însă până acum au fost anunțate controale din partea Corpului de Control al ministrului Energiei. Corpul de Control al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, va efectua o verificare la CEO, în urma dezastrului de la Cariera Pinoasa. În acest moment sunt în evaluare pagubele și este stabilizată zona, după alunecarea de teren din 2 august. Patru utilaje au fost afectate.
Producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi
În acest moment sunt în evaluare pagubele și este stabilizată zona. Patru utilaje au fost afectate de o alunecare de teren.
„Comitetul pentru situații de urgență al Ministerului precum și Ministrul Energiei au fost informați de îndată, coordonând și rămânând în contact permanent cu reprezetanții CEO. În acest moment situația este sub control. Am dispus o acțiune imediată din partea corpului de control pentru a stabili cauzele acestei situații și planul de măsuri necesare pentru a preveni astfel de incidente pe viitor.
Prioritatea zero este siguranța angajaților. Totodată, am cerut din partea conducerii CEO ca până la finalul zilei să îmi prezinte o evaluare în detaliu și setul de măsuri pe care deja le-au întreprins. Producția de energie electrică nu va fi afectată deloc. Producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere. Vom continua să comunicăm transparent evoluția situației și mulțumesc pentru reacția rapidă a specialiștilor CEO” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.
Lider sindicat CEO: „Vinovații trebuie să plătească!”
Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia cere tăieri de capete în urma dezastrului de la Cariera Pinoasa. Aici un mal de pământ s-a prăvălit peste o bună parte a utilajelor din subunitatea minieră. Un miracol a făcut ca niciun angajat să nu fie rănit sau ucis în urma evenimentului. Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj și al Sindicatului Alfa din Complexul Energetic Oltenia, cere o anchetă serioasă a procurorilor la carieră și ca vinovații să plătească.
Alin Munteanu, arată cu degetul și înspre Ministerul Energiei, spunând „Dacă vor să ne închidă, să ne închidă, dar să nu ne omoare!”. „Vinovații trebuie sa plătească, cu vârf și îndesat, numai Dumnezeu a făcut ca niciun om sa nu își piardă viața la Pinoasa! Lipsa de investiții de profesionalism încă odată își spune cuvântul! Dacă vor să ne închidă, să ne închidă, dar să nu ne omoare! Vrem ca organele abilitate să își facă treaba și să spună ei cu subiect și predicat cine sunt vinovații pentru acest accident!”, a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj și al Sindicatului Alfa din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Premierul a cerut o informare „în detaliu”
Primul-ministru a cerut ministerului de resort o informare în detaliu cu privire la dezastrul petrecut la Cariera Minieră din Complexul Energetic Oltenia. Un deal întreg a luat-o aseară la vale și a venit peste două excavatoare și alte câteva utilaje. Practic orice activitate în zonă este blocată. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.
Persoanele responsabile vor stabili ce s-a întâmplat și dacă au fost respectate procedurile în ceea ce privește excavările în zonă. Administrația Complexului Energetic Oltenia a anunțat că dezastrul de la Cariera Pinoasa a avut drept cauză o alunecare de teren. În total au fost afectate patru utilaje de mare capacitate. Conform CEO, utilajele avariate erau retrase și staționate de aproximativ două săptămâni din lipsa frontului de lucru. Din acest motiv, nu se aflau nici lucrători în zonă.
Alunecare de teren de amploare
Pe 2 august, în jurul orei 21:30, la sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul CEO s-a constatat o alunecare de teren din frontul neexcavat vestic. În următoarele ore, alunecarea s-a amplificat, antrenând blocuri mari de rocă peste treptele de lucru până în platforma de staționare și vehiculare a utilajelor de pe vatra carierei.
„Volumul de material alunecat s-a oprit în conurile de depunere din halda pe direcția de alunecare, refulând spre stânga și dreapta către utilajele staționate. Acest fapt a provocat avarierea prin răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni și afectarea mecanismului de marș la alte două utilaje. De la apariția fenomenului de alunecare, la primele două trepte de lucru au fost efectuate manevre de retragere a utilajelor din direcția eventualei alunecări.
Totodată, a fost retras întreg personalul, asigurându-se imediat zona prin supraveghere continuă. Utilajele avariate erau retrase și staționate de aproximativ două săptămâni din lipsa frontului de lucru. În acest moment, situația este sub control, niciun salariat nu a fost accidentat. Echipele lucrează pentru evaluarea completă a pagubelor și pentru a asigura stabilitatea zonei afectate. Siguranța personalului și integritatea utilajelor rămân prioritățile noastre”, potrivit unui comunicat al CEO.