Deși ultimele zile au fost marcate de o continuare a agravării tensiunilor de la frontiera Rusiei cu Ucraina, Ministerul rus al Apărării a dat publicității marți dimineață un anunț-surpriză: a anunțat retragerea în cazărmi a unor forțe militare ruse de la frontiera cu Ucraina. Anunțul a constituit o surpriză deoarece era dată ca iminentă o invazie rusă cel mai târziu miercuri. ”Unitățile din districtele militare din Sud și din Vest, care și-au îndeplinit misiunile, au început deja încărcarea pe mijloacele de transport feroviare și rutiere pentru a se întoarce azi în garnizoanele lor”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, citat de agențiile ruse de presă și preluat de ”Le Figaro”. S-a precizat de asemenea că sunt pe punctul de a se finaliza și manevrele militare din Belarus. Acesta – subliniază ziarul francez citat – este primul semn al unei ”retrageri” a Moscovei în criza cu Occidentul. Un gest, spun experții, menit să pregătească atmosfera pentru antamarea de noi negocieri.
Negocieri prevăzute pentru marți cu Olaf Scholz
Rusia și-a masat, începând din luna decembrie, peste 100.000 soldați la frontierele cu Ucraina, provocând serioase temeri privind o iminentă invadare a acestei țări. Chiar dacă, nu o dată, Moscova a dezmințit acuzațiile de pregătiri agresive ce-i sunt aduse. Decizia de marți privind începerea retragerii unor trupe pentru a le readuce în garnizoane intervine exact înaintea convorbirilor prevăzute pentru marți între Vladimir Putin și cancelarul Olaf Scholz, sosit la Moscova după vizita la Kiev și convorbiri cu Volodimir Zelensky. Și cancelarul german, la fel ca președintele Emmanuel Macron săptămâna trecută, a făcut deja declarații în care a avertizat Rusia că în cazul unei invadări a Ucrainei va face obiectul unor sancțiuni occidentale extrem de severe. Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainiene, s-a grăbit marți, imediat după anunțul Ministerului rus al Apărării, să declare că decizia retragerii militare ruse este rezultatul eforturilor de descurajare ale Kievului, împreună cu partenerii săi occidentali. Alții sunt cei care i-au sugerat lui Vladimir Putin să reevalueze situația și pașii următori în criza ucraineană.
”Ziua unității”
În timp ce presa americană a dat ca sigură ziua de miercuri pentru declanșarea atacului contra Ucrainei, Volodimir Zelensky nu a încetat să lanseze apeluri la calm atât către propria populație cât și comunitatea internațională. El a decretat ziua de miercuri 16 februarie drpt ”Ziua unității”, chemându-i pe ucrainieni să-și manifeste patriotismul, purtând drapelul național.