Rafael Grossi, directorul AIEA, s-a aflat începând de vineri într-o vizită de două zile la Teheran pentru a se întâlni cu mai mulți responsabili iranieni, inclusiv cu președintele țării, Ebrahim Raissi. Este prima călătorie a șefului AIEA în Iran de la întreruperea negocierilor vizând relansarea acordului nuclear internațional. A purtat convorbiri cu Mohammad Eslami, directorul AEOI (Agenția iraniană a energiei atomice), precum și cu alți responsabili din domeniu. AIEA a găsit în Iran particule de uraniu îmbogățit în procentaj de peste 83%. 90% este concentrația necesară pentru fabricarea unei bombe atomice. Raportul ce va fi elaborat în urma acestei vizite va fi dat publicității săptămâna viitoare. Cifrele sunt cunoscute și acum confirmate, în special de către autoritățile de specialitate franceze, care susțin că este vorba de ”o dezvoltare fără precedent, extrem de gravă”. Interesant este că Iranul a dat asigurări că acest nivel de îmbogățire a uraniului a fost atins ”involuntar”. Rafael Grossi a venit la Teheran pentru a încerca să afle cât mai multe date și să obțină un mai mare acces în siturile nucleare iraniene.
Se știe că, în Iran, nu președintele țării ia decizia de a militariza programul nuclear, ci Ghidul suprem, iar pentru moment, susțin serviciile de informații americane, partea iraniană nu ar dori să obțină arma nucleară. Cercetătoarea franceză Heloise Fayet de la Institutul francez de relații internaționale, specializată în problemele proliferării nucleare, crede că Iranul, potențial, poate avea arma nucleară de-a lungul mai multor ani, dar nu peste 12 zile.
Reamintim că, prin acordul nuclear internațional din 2015, Iranului i-a fost limitată rata de îmbogățire a uraniului la 20%. Când, însă, Donald Trump a decis părăsirea acordului amintit – de fapt un compromis istoric – Teheranul a depășit progresiv limita de 20% și începând din vara anului 2022 nici nu a mai dorit să participe la negocierile internaționale ce vizează resuscitarea acordului. El a fost semnat de Iran, cele cinci țări membre ale Consiliului de securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Franța și Regatul Unit – plus Germania și Uniunea Europeană. Avea drept scop instituirea unui control asupra programului nuclear iranian în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor contra Iranului. Ieșirea din acord a Statelor Unite, decisă de Donald Trump, a dus însă la situația actuală – riscul confruntării cu un alt posesor al armei nucleare.
IRAN 4.10 ELIA 4.10; IRAN IR-Irisuri, AN-Ani. Anii irisurilor lui Elia (2004-prezent). Pe irisurile mele zilnic: Casa Raiului, B.O.R., orasul Ploiesti, prezentatoare de stiri, STIRI, MUZICA, fotomodele, femei XXX.
Prezentatoarele de stiri in Casa Raiului din anul 2006 pina-n prezent, la Led TV LG HD si Led TV SONY smartTV 4K UHD. Create dupa ele: femei in functii inalte in Institutiile Statului, femei in functii inalte la firme private, femei CEO la propria firma.