Ana Beatrice (www.b1tv.ro)
Ngozi Okonjo-Iweala, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a făcut apel la diversificarea lanţurilor globale de aprovizionare în contextul eforturilor actuale de a reforma organizaţia, notează CNBC, potrivit news.ro.
„Există o supraconcentrare a producţiei în anumite sectoare în anumite ţări”, a specificat șefa OMC în marja summitului puterilor economice majore din G7 de la Hiroshima, Japonia, care a avut loc în acest weekend.
„Sunt de acord că trebuie să dezvoltăm rezilienţa, că lumea nu se poate baza pe câteva ţări pentru câteva produse cheie” , a transmis Okonjo-Iweala.
Aceasta a mai făcut referire la lipsa unor produse farmaceutice şi de vaccinuri pentru Covid-19 pentru anumite regiuni importatoare, ținând cont că unii producătorii au introdus restricții la export în timpul pandemiei.
Mai mult, ea a remarcat că deficitul global de cipuri semiconductoare critice cauzează blocaje de producție în industriile tehnologice şi auto.
Directorul general al OMC a subliniat avantajele duble ale diversificării țărilor în curs de dezvoltare pentru a promova creșterea economică a acestora și, în același timp, a satisface nevoile globale de aprovizionare.
„Să ne reglobalizăm, situând industriile care se diversifică în aceste ţări. Omorâm două păsări dintr-o lovitură. Una este că construim rezilienţa globală dincolo de vecinii şi prietenii noştri, pentru că nu ştii niciodată cine este prietenul tău. Prietenul tău de azi nu poate fi prietenul tău mâine. Să căutăm acele zone în care avem mediul potrivit, să le diversificăm şi să-l folosim pentru a le aduce din marjă în sistemul global. Acest lucru va stimula creşterea în acele ţări şi în lume”, a argumentat ea.
Accentul este pus pe „reglobalizare”, deoarece tensiunile geopolitice și legislația recentă din SUA ridică îngrijorări cu privire la fragmentarea potențială a comerțului mondial.