Cel puţin 27 de migranţi au murit la mijlocul săptămânii trecute în tentativa lor de a traversa Canalul Mânecii din Franţa spre Marea Britanie. Este considerată drept cea mai gravă tragedie migratorie survenită în zona maritimă ce desparte continentul european de insulele britanice. Drama a provocat o adevărată undă de şoc, atât la Paris, cât şi la Londra. Cele două capitale și-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru această tragedie pe care o atribuie atât călăuzelor, cât şi politicilor celor două țări privind migrația.Victimele sunt afgani, kurzi, irakieni şi iranieni, spun apropiaţii lor rămaşi la Calais. 5 presupuse călăuze au fost interpelate şi sunt sub ancheta Parchetului din Lille. S-a aflat deja că ambarcaţiunea cu care încercaseră victimele să traverseze Canalul Mânecii fusese cumpărată în Germania.„Primii responsabili ai acestei oribile situaţii sunt călăuzele”, a spus Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne.
Dacă până mai zilele trecute Franța și Regatul Unit păreau că vor să nu facă prea mare caz de dezacordurile lor în privința migranților instalați la Calais în așteptarea unei ocazii de a traversa marea spre coasta britanică, premierul britanic, Boris Johnson, i-a cerut joia trecută lui Emmanuel Macron să reprimească toți migranții sosiți în Anglia dinspre Franța. O cerere surprinzătoare pentru Paris, migranții veniți la Calais neavând depusă cerere de azil în Franța. În plus, modul în care Boris Johnson a formulat această cerere a fost de o manieră nediplomatică, chiar jignitoare – o scrisoare publicată pe Twitter în care erau evocate acorduri similare încheiate de UE cu Rusia și Belarus. În aceeași manieră, dna Priti Patel, ministrul britanic de Interne, apela în cadrul parlamentului britanic la «un efort internațional coordonat» pentru soluționarea preocupantei probleme a migranților ce acționează din ce în ce mai intens pentru a ajunge în Marea Britanie. Scrisoarea lui Johnson este «neserioasă», a spus președintele Macron.«Este nejustificată pe fond și deplasată ca formă», a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal. Ea propune «relocalizarea» în Franța (a migranților ajunși în Anglia – n.n.) sau recuperați în apele Canalului Mânecii, dar «nu aceasta este calea de gestionare a problemei», a spus Attal.
O reuniune a țărilor riverane interesate, fără reprezentanți britanici
O reuniune consacrată problemelor migrației a avut loc duminică 28 noiembrie, în localitatea Calais, la iniţiativa ministrului francez de Interne, Gérald Darmanin, cu scopul instituirii unei cooperări regionale (ca răspuns la scrisoarea nediplomatică a lui Boris Johnson) și la reuniune nu s-au mai aflat decât delegațiile belgiană, germană, olandeză, Europol și Frontex. Obiectivul a fost intensificarea luptei contra rețelelor de traficanți de migranți ce operează la frontiera maritimă dintre Franța și Marea Britanie. Schimbul de informații între țările prezente la această reuniune a ocupat de asemenea un loc principal în dezbateri. Între măsurile concrete decise figurează trimiterea de nave sau motoare, în cooperare cu Turcia și China, de unde provin materialele folosite la improvizarea ambarcațiunilor provizorii utilizate la traversarea Canalului Mânecii. Un avion aparținând forțelor Frontex urmează să survoleze zi și noapte litoralul de nord al Franței până la Olanda, cu scopul de a se repera plecarea ambarcațiunilor cu migranți și a traficanților.
Reuniunea mai sus menționată a urmărit de fapt scoaterea problemei migrației din Canalul Mânecii din scenariul Paris versus Londra și a o transfera la nivelul Bruxellesului. După acordul Brexit, avem de-a face cu o frontieră exterioară a Uniunii Europene, motiv pentru care a fost solicitat și ajutorul Frontex. Începând din 1 decembrie, avionul Frontex va ajuta la depistarea rețelelor de traficanți de migranți și la prevenirea în faza de început a încercărilor de traversare spre coasta britanică. Duminică s-au pus astfel bazele unei cooperări europene pentru prevenirea migrației și ale unei discuții directe pe această temă între Regatul Unit și Bruxelles. Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, sublinia sâmbătă într-o declarație la Bruxelles că Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană și acum «lui îi revine sarcina de a decide organizarea gestionării controlului la frontierele sale».