Luni seară, Donald Trump a confirmat – într-un comunicat – intrarea în vigoare începând de lunea viitoare a noilor taxe vamale la mărfuri de proveniență chineză, în valoare de 200 miliarde de dolari. În justificarea acestei măsuri se susține că practicile comerciale chineze ar constitui un «pericol grav pentru sănătatea și prosperitatea economiei americane pe termen lung». Începând de la 1 ianuarie 2019, taxele respective vor ajunge la 25%.
Spre deosebire de măsurile intrate în vigoare până acum, care vizau în principal produse industriale, noile suprataxe lovesc acum mii de produse de consum curent, cum ar fi aspiratoarele, poşetele, mobila, fructele de mare, precum și unele produse și componente electronice ce intră în fabricarea a numeroase aparate, cum ar fi circuitele imprimate sau ehipamente pentru funcționarea wifi. Administrația Trump, relevă corespondentul ziarului «Les Echos» la New York, a ținut totuși cont de preocupările industriașilor americani, cărora li s-a cerut opinia începând din cursul verii, fiind în cele din urmă retrase mai bine de 300 de produse provenite din China de pe lista inițială a suprataxării. Sunt menționate în acest context ceasurile inteligente, echipamentele Bluetooth, căștile pentru biciclete, scaunele auto și scaunele înalte. S-a încercat, astfel, să nu fie lovite familiile, mari consumatoare de mărfuri ieftine de proveniență chineză. Vin alegerile la jumătatea mandatului în Statele Unite și republicanii nu pot risca pierderea voturilor alegătorilor americani.
Reacții, justificări
Toate justificările date de Administrația Trump nu au împiedicat reacții dezaprobatoare încă de luni seară, îndeosebi în rândul distribuitorilor și în sectorul agricol, cele mai expuse consecințelor suprataxării mărfurilor de proveniență chineză. «Obiectivul noilor măsuri», a justificat Casa Albă, «este stimularea creșterii economiei americane pe termen lung prin ridicarea barierelor existente pe piața chineză, ceea ce va fi în beneficiul tuturor americanilor». Noul val de suprataxări este, de fapt, al treilea instituit de Washington de la începutul verii împotriva Chinei. Ele au afectat până acum mărfuri de proveniență chineză în valoare de 50 miliarde de dolari. Donald Trump avertizase însă că intenționează să decidă noi taxe vamale suplimentare ce vor afecta alte mărfuri chineze în valoare de 267 miliarde de dolari. «În cazul în care China adoptă măsuri de retorsiune împotriva fermierilor americani și a altor industrii, noi vom activa ”faza a treia”, cu suprataxe asupra unor importuri suplimentare în valoare de 267 miliarde de dolari», a declarat din nou, luni, Donald Trump.
Contramăsuri
Beijingul, care a replicat în mod sistematic la suprataxele vamale americane prin măsuri similare, nu pare să se lase mai prejos. «Dacă Statele Unite impun noi taxe mărfurilor din China, noi va trebui să luăm contramăsuri, necesare protejării drepturilor și intereselor noastre», a avertizat Geng Shuang, ministrul chinez al Afacerilor Externe, cu puțin timp înaintea anunțului american.
Sunt compromise toate negocierile chino-americane
Comunicatul administrației Trump privind noile suprataxări intervine în momentul în care fuseseră inițiate noi tentative de negocieri între China și Statele Unite. Beijingul prevăzuse trimiterea la Washington, la finele acestei luni, a vicepremierului Liu He pentru a discuta cu secretarul american al Trezoreriei, Steve Mnuchin, chestiuni legate de acest război comercial dăunător ambelor părți. Comunicatul de luni al lui Donald Trump pare, însă, să pună sub semnul întrebării acest calendar. Corespondentul ziarului «Les Echos» la New York semnalează că administrația Trump negociază actualmente cu Canada pentru revizuirea tratatului de liber-schimb în America de Nord, cu Uniunea Europeană, Japonia, sau Coreea de Sud, având drept obiectiv «constituirea unui front comun împotriva Beijingului». Rămâne de văzut, interesele fiecăruia din cei vizați fiind prioritare.