Însuși George W. Bush a anunțat că la scrutinul prezidențial din noiembrie nu va vota în favoarea lui Donald Trump. Și, spune „The New York Times”, nu este singurul.
De ceva vreme, relatează surse informate citate de „The New York Times”, în sânul Partidului Republican se resimte tot mai evidentă o frondă față de actualul președinte american, mai puternică decât a existat în 2016.
Ca și la prezidențialele din 2016, importanți lideri republicani, precum George W. Bush și Mitt Romney, au anunțat că nu vor introduce în urne un buletin în favoarea lui Donald Trump, relevă „The New York Times”. Problema este, însă, că anul acesta impactul atitudinii celor doi influenți republicani este cu totul altul, mult mai important decât în urmă cu patru ani. Un număr tot mai mare de membri ai Marelui Old Party (GOP) încep să se gândească dacă vor spune public că nu-l vor mai sprijini pe miliardarul Trump pentru un al doilea mandat.
Surprinzător, inclusiv fostul secretar de stat în administrația Bush, Collin Powell, a denunțat „minciunile” lui Donald Trump. „Nu i-am dat votul în 2016 și cu siguranță nu-l pot susține nici anul acesta”, a declarat pentru CNN Collin Powell (care la precedentele prezidențiale a votat pentru Hillary Clinton, iar la scrutinul din noiembrie a precizat că va vota în favoarea lui Biden).
Jeb Bush, fratele lui George W. Bush și fost guvernator al statului Florida, a anunțat că, și el, la fel ca văduva cunoscutului senator republican MacCain, nu-și va da votul în favoarea lui Trump. Și mai grav, Jeb Bush crede că nici nu va merge la vot.
Cauzele frondei republicanilor
„Proasta gestionare a pandemiei de către președinte și, mai mult, postura sa securitară în fața protestelor americanilor împotriva brutalităţii poliției după asasinarea lui George Floyd par să se afle la originea luărilor de poziție în chiar Partidul Republican”, scrie „Le Point”. Cuvintele fostului ministru al Apărării, Jim Mattis, care l-a acuzat pe Donald Trump că „divizează” America, au fost – în opinia multor analiști politici – elementul declanșator. Lisa Murkowski, senatoare republicană de Alaska, a fost prima figură importantă în rândul parlamentarilor republicani care și-a exprimat îndoiala în privința oportunității realegerii lui Trump pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Numeroși funcționari din administrația actuală au început apoi să declare fără reținere că actualul președinte „pare inapt să-și exercite funcțiile”.
„Este timpul să avem o nouă conducere a țării”… este declarația lui William McRaven, amiral la pensie, fostul conducător al raidului ce a condus la moartea lui Ben Laden. „Președintele Trump a demonstrat că nu are calitățile necesare pentru a fi un bun comandant-șef”.