Unul dintre cele mai mari proiecte din regiunea Oltenia, cu finanţare de la Uniunea Europeană, care se va derula pe teritoriul judeţelor Dolj şi Gorj, se apropie de momentul încheierii contractului de finanţare. Autorităţile judeţene şi locale au dorit să folosească bani europeni pentru a securiza cea mai importantă sursă de apă pentru municipiul Craiova, respectiv aducţiunea de la Isvarna, de lângă Tismana. Proiectul de realizare a Firului II de aducţiune de la Isvarna nu este lipsit de peripeţiile inerente unui proiect care implică mai multe unităţi administrativ teritoriale.
Strategia Doljului de colectare a apelor uzate, de canalizare şi de alimentare cu apă a Craiovei şi a altor 21 de de localităţi a fost gândită din 2007-2010, după aderarea României la Uniunea Europeană (UE). Încă din 2008 a fost finalizat un Master Plan privind alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj. În 2013, Consiliul Judeţean Dolj a pregătit un proiect amplu cu finanţare europeană care prevede mai multe investiţii pe teritroiul Doljului, în contextul explicat mai sus, în parteneriat cu consiliile locale beneficiare ale investiţiilor şi cu Compania de Apă Oltenia (CAO). „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020“ presupune canalizare menajeră, reabilitare de staţii de pompare, conducte noi şi racorduri, plus aducţiunea de apă de la Isvarna. Întregul proiect matur şi complex are o valoare de 433,6 milioane de euro cu tot cu TVA (364 de milioane de euro fără TVA), din care în Craiova se vor face investiţii de 215 milioane de euro, în Dolj, de 21,3 milioane de euro şi în 21 de unităţi administrativ-teritoriale cu investiţii de 197,3 milioane de euro.
Valoarea totală a finanţării este de 89,14%, din care 85% din sume provin din fonduri europene, 13% de la bugetul de stat şi 2% contribuţia unităţilor administrativ teritoriale (UAT-uri) care sunt parte în Masterplanul de apă despre care vorbim. Cofinanţarea este de 10,86%, după ultimele revizuiri. „Într-o adunare următoare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia vom aproba indicatorii tehnici ai proiectului şi cofinanţarea UAT-urilor partenere“, a precizat Cosmin Ploae, reprezentantul ADI Oltenia. Asociaţia a luat naştere prin asocierea mai multor UAT-uri care are drept scop realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii de servicii necesare strategiei de dezvoltare la nivelul Olteniei, prin intermediul unui operator unic.
Cele 22 de unităţi administrativ teritoriale cu investiţii propuse pentru a obţine finanţare în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj, în perioada 2014 – 2020“ sunt: în judeţul Dolj, Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăţ, Gherceşti, Mischii, Şimnicu de Sud, Işalniţa, Coţofenii din Dos, municipiul Calafat, comuna Maglavit, municipiul Băileşti, comuna Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, oraşul Bechet, comuna Ostroveni, comuna Călăraşi şi oraşul Dăbuleni.
Cei care nu au acte de proprietate sau succesiuni făcute nu vor putea să intre în posesia banilor ce vor reprezenta despăgubiri pentru terenurile expropriate. Deocamdată, nu s-a stabilit suma care va fi alocată fiecărui proprietar, însă Consiliul Judeţean Dolj are prevăzută prin proiect suma de aproximativ două milioane de euro pentru exproprieri.
Potrivit legii, pe perioada exproprierilor lucrările de execuţie a lucrărilor la obiectivele respective pot fi demarate, indiferent dacă proprietarii de terenuri contestă în instanţă cuantumul despăgubirilor care li se cuvin.
Coridorul de expropriere cuprinde 16 localităţi din Dolj şi Gorj. Localităţile din Dolj prin care va trece magistrala de apă sunt: Craiova, Şimnicu de Sus, Işalniţa, Almăj, Filiaşi, Brădeşti şi Coţofenii din Faţă. Din judeţul Gorj sunt prinse localităţile Ţânţăreni, Rovinari, Plopşoru, Calnic, Tismana, Godineşti, Brăneşti, Bălteni şi Teleşti. Conform datelor furnizate de Compania de Apă Oltenia, lungimea coridorului de expropriere este de 123,4 kilometri, zona de protecţie este de 21,20 de metri, iar suprafaţa care va trebui expropriată ajunge la 263 de hectare.
Pompele de la actuala aducţiune de apă de la Isvarna (Firul I)
Proiectul trebuie finalizat până în 2023
Problemele cu documentaţia, chestiunile tehnice trebuie să fie rezolvate în timp util, consideră autorităţile, deoarece proiectul cu finanţare europeană are termene stricte de implementare. Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară Oltenia consideră că imediat după semnarea contractului de finanţare, operatorul general ar trebui să înceapă licitaţiile, urmând ca apoi să demareze lucrările. „Compania de Apă are de făcut 24 de licitaţii de lucrări pe acest proiect. Cofinanţarea de care are nevoie Compania de Apă este de 40 de milioane de euro, pe întregul proiect şi chiar dacă a acumulat capital în fondul de înlocuire, BERD spune că situaţia financiară îi permite momentan să se califice pentru un împrumut de doar 25 de milioane de euro, pentru împrumutul pe care îl vom contracta de la BERD către finalul proiectului. Operatorul general trebuie să îşi permită să plătească ratele şi pentru împrumutul realizat pentru proiectul pe POS Mediu, cât şi pentru împrumutul pe POIM“, a menţionat reprezentantul ADI Oltenia.