Surpriza a fost mai mare decât s-a crezut inițial. La Paris, Piața Bastiliei a fost simbolul unei Franțe împărțite în două. 10.500 de purtători de fulare roșii, angajați într-un « Marș republican al libertăților» – o inițiativă ce a emanat de la simpatizanți ai lui Emmanuel Macron, dar fără să fie sprijiniți de partidul La République en Marche – s-au întâlnit, la finele manifestaţiei lor, în Piața Bastiliei, cu un grup al «Vestelor galbene» rămași în capitală după propria lor acțiune de sâmbătă după-amiază.
Inițiativa «Fularelor roșii», au remarcat în reportajele lor ziariștii posturilor franceze de radio și televiziune, a fost una de amploare, obiectivul participanților la această acțiune fiind apărarea democrației și a instituțiilor în fața violențelor prilejuite de acțiunile «Vestelor galbene». De ambele părți ale Pieței Bastiliei, separate printr-un cordon al forțelor de ordine, manifestanții au făcut un schimb de sloganuri. La lozincile prin care se cerea demisia lui Emmanuel Macron, «Fularele roșii» au strigat «Noi suntem poporul!, Da democrației, stop violențelor!, Mulțumim poliției!». În Piața Bastiliei, scrie reporterul ziarului «Les Echos», a putut fi văzută «prăpastia profundă dintre aceste două Franțe».
Eșecul «nopții galbene»
În pofida unei mobilizări mai slabe sâmbătă, 26 ianuarie, pentru cel de-al 11-lea episod al mișcării «Vestele galbene», la el participând doar 69.000 de manifestanți la nivelul întregii țări (față de 84.000 la manifestațiile de sâmbăta precedentă), nu au lipsit violențele, incidentele cu forțele de ordine, în special în Piața Bastiliei, unde forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. La Paris au manifestat cel puțin 4.000 de persoane. Poliția a efectuat 42 de interpelări în rândul manifestanților violenți. Nu a fost încununată de succes tentativa de a se organiza o «noapte galbenă» în Piața Republicii, dar din declarații ale unor reprezentanți ai «Vestelor galbene», inclusiv la unele posturi de televiziune, această mișcare nu intenționează să se oprească. Nu este recunoscută marea dezbatere națională lansată la mijlocul acestei luni de către guvern și președintele Macron personal, considerând-o inutilă și ineficientă. A intervenit însă un element nou: inițiativa lansării unei liste a «Vestelor galbene» la alegerile europarlamentare a divizat oarecum mișcarea, fără însă să o demobilizeze. Dimpotrivă, sunt semne de continuă radicalizare, mai ales după ce, sâmbătă, polițiștii l-au rănit la ochi pe unul din purtătorii vestelor galbene. Motiv pentru care Eric Drouet, figură emblematică a acestei mișcări, a lansat un apel la «o revoltă fără precedent, prin toate mijloacele utile și necesare» și la mobilizare pentrua 12-a sâmbătă de acțiuni la Paris și în toată țara. În afara următorului episod de sâmbăta viitoare, este anunțat deja un alt test pentru guvernul francez – apelul la greva generală lansat de sindicatul CGT (în 5 februarie), inițiativă susținută de «Vestele galbene» și extrema stângă «Franța nesupusă».
FULARELE ROSII FIIND BUGETARII PE CARE MACROU I-A SCOS IN STRADA IMPOTRIVA ADEVARATILOR MANIFESTANTI, NU ?
si unde sunt minerii?