Biroul Național de Statistică din China a emis de curând datele privind economia națională din anul 2022. Conform calculelor preliminare, PIB-ul național în 2022 ajunge la 121.020,7 miliarde de yuani, în creștere cu 3,0% comparativ cu anul 2021. Cifra este obținută sub impactul și influența unor factori neașteptați, precum agitația din punct de vedere geopolitic, riscul crescut pentru declinul economiei mondiale și pandemia de COVID-19, evidențiind faptul că economia chineză a rezistat presiunii.
Conform prognozei Fondului Monetar Internațional (FMI), PIB-ul Statelor Unite și al Japoniei ar putea înregistra o creștere de 2%, în timp ce rata de creștere a PIB-ului publicată de Germania este prevăzută la 1,9%. În acest context, rata de creștere a economiei obținută de China în 2022 este mai mare decât majoritatea entităților economice din lume, fapt ce arată flexibilitatea și vitalitatea economiei chineze.
În general, economia chineză a avansat stabil în anul 2022. Pe de o parte, cifrele despre locurile de muncă și prețurile la bunuri rămân raționale. În 2022, încă 12.060.000 de chinezi din mediul urban s-au angajat în muncă. Prețurile de consum din China în 2022 au crescut doar cu 2%, în timp ce majoritatea țărilor din lume se ocupau de inflație. Din punct de vedere investițional, au sporit în mod stabil investițiile în active fixe. Între acestea, investițiile în infrastructură sau în fabricație au menținut creșterea de peste 9%, arătând flexibilitate, potențial și vitalitate mare. Pe de altă parte, China continuă să urmărească dezvoltarea de înaltă calitate, caracterizată prin implementarea strategiei inovării, care așează economia chineză între primele locuri din lume. Valoarea adăugată a întreprinderilor industriale peste dimensiunea desemnată și cu tehnologie înaltă a înregistrat o creștere mai mare, iar investițiile în industrii cu tehnologie înaltă au crescut cel mai rapid. Vânzările cu amănuntul online cu bunuri fizice au reprezentat 27,2% din totalul vânzărilor cu amănuntul de bunuri sociale de consum, economia digitală schimbând modul de viață al chinezilor.
Odată cu optimizarea și ajustarea măsurilor anti-pandemice în China, se recuperează treptat vigoarea economiei chineze. Până în prezent, s-au reluat 80% din zborurile interne care erau în 2019. Washington Post consemnează că există semne că economia chineză re revigorează. Fluxul de pasageri în metroul din metropole revine la normal, iar consumatorii chinezi au banii acumulați pentru cheltuieli.
La conferința de lucru pentru economie organizată în cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez la sfârșitul anului 2022 se precizează clar că Republica Populară Chineză va promova recuperarea economiei și va susține avansarea în mod stabil. Barron’s comentează că China ar putea fi singura entitate economică din lume care este așteptată să realizeze în anul 2023 o creștere substanțială în ceea ce privește profiturile întreprinderilor și PIB-ul național, cu sprijinul politicilor guvernamentale. Totodată, directorul FMI, Kristalina Georgieva, a apreciat recent că există o mare posibilitate ca economia chineză să devină cel mai important factor în promovarea creșterii economiei mondiale în 2023.
În 2023, deși mediul internațional continuă să evolueze în mod complex, impulsul creșterii economiei globale este insuficient, iar fundamentul pentru relansarea economiei interne nu este atât de solid, dar, bucurându-se de avantajele pieței mari, rezultatele obținute după aplicarea politicilor de reformă și deschidere și experiențele bogate în macro-control, China are încredere că economia sa s-ar putea îmbunătăți în ansamblu în noul an.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV