Instituțiile italiene din București au sărbătorit luni Ziua Națională italiană a Spațiului cu un dublu eveniment.
Ambasada Italiei și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București au organizat un seminar dedicat cercetării și tehnologiei în studiul undelor gravitaționale, domeniu în care Italia se mândrește cu o îndelungată tradiție științifică și cu rezultate importante. Undele gravitaționale au fost detectate pentru prima dată în anul 2015 datorită colaborării dintre interferometrele LIGO din Statele Unite și Virgo din Italia.
Italia îşi prezintă acum candidatura pentru a găzdui Einstein Telescope, un detector de unde gravitaționale de a treia generație, și conduce comunitatea de oameni de știință în acest domeniu. Seminarul a evidențiat şi rolul Italiei și României în misiunile Agenției Spațiale Europene pentru detectarea undelor gravitaționale din spațiu – LISA Pathfinder și LISA – și contribuția italiană la grupul de cercetare European Pulsar Timing Array (EPTA), care a observat impulsuri provenite din stele neutronice numite pulsar, care măsoară perturbații ale spațiului şi timpului cauzate de trecerea undelor gravitaționale ultra-lungi.
Seminarul s-a bucurat de patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România.

În cadrul evenimentului, deschis de Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni și de Prorectorul Universității Politehnice Prof. Horia Iovu, au luat cuvântul printre alţii Marica Branchesi, profesor titular de astrofizică la Gran Sasso Science Institute și președinte al Consiliului Științific al Institutului Național de Astrofizică; Alessandro Cardini, director de cercetare, director al Secției din Cagliari a Institutului Național de Fizică Nucleară; Fulvio De Persio, project manager al Gravitational Reference System al misiunii LISA de la Agenția Spațială Italiană; Laurențiu-Ioan Caramete, șeful Laboratorului de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor al Institutului de Științe Spațiale din Măgurele; Andrea Possenti, director de cercetare la Institutul Național de Astrofizică – Observatorul Astronomic din Cagliari și unul dintre fondatorii EPTA. Seminarul a fost moderat de astrofizicianul și comunicatorul științific Luca Perri.
În aceeași zi, Institutul Italian de Cultură din București a inaugurat expoziția fotografică „Looking Beyond”, promovată de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale în colaborare cu Agenția Spațială Italiană și Telespazio/e-GEOS. Expoziția este alcătuită din imagini surprinse de constelația satelitară italiană COSMO-SkyMed, aparținând Agenției Spațiale Italiene și Ministerului Apărării şi oferă un exemplu al contribuției tehnologiilor satelitare la observarea Pământului, promovarea dezvoltării sustenabile și protejarea patrimoniului natural și cultural.
În opinia Ambasadorului Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, „odată cu cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Spațiului din România, reprezentată prin seminarul dedicat undelor gravitaționale și inaugurarea expoziției „Looking Beyond”, transmitem un mesaj puternic şi foarte clar: Italia este o țară aflată în fruntea științei și tehnologiei, atât în cercetarea fundamentală, cât și în cea aplicată, ca în cazul observării Pământului prin satelit. Ne dorim să întărim din ce în ce mai mult această percepție și în rândul publicului român și să explorăm colaborări cu ecosistemul științific local, deja apreciat la nivel internațional”.