Într-un context economic global instabil și marcat de transformări tehnologice accelerate, educația financiară devine o nevoie imediată și o soluție pe termen lung pentru dezvoltare. În 2025, România resimte tot mai acut presiunea unor realități: încrederea în economie este în scădere, inflația estimată depășește 5%, iar riscul de recesiune se amplifică. Însă toate aceste semnale impun nu doar măsuri guvernamentale, ci și o schimbare profundă în comportamentele financiare individuale, arată un comunicat de presă.
În acest context, nu este suficient să așteptăm doar măsuri externe. Fiecare din noi avem nevoie de cunoștințe financiare reale. Educația financiară nu mai ține doar de bugete și economii, ci devine un mijloc de protecție pentru viitorul nostru personal și profesional. Iar momentul potrivit pentru a începe este chiar acum.” – Florentina Almăjanu, director general Asociația CFA România.
Deși în ultimii ani au fost lansate numeroase campanii locale de educație financiară și sondajele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) confirmă o ușoară evoluție pozitivă în acest sens, la nivel european, România are în continuare mult de recuperat la acest capitol.
În plus, într-o economie digitală, unde inteligența artificială influențează din ce în ce mai mult deciziile personale, educația financiară poate deveni un avantaj competitiv real. Tehnologia poate susține deciziile bune, dar fără o bază solidă de cunoștințe, aceasta expune utilizatorii la riscuri, de la împrumuturi impulsive, la investiții hazardate.
Asociația CFA România răspunde acestor provocări prin inițiative care fac educația financiară accesibilă și relevantă. Printre cele mai recente proiecte desfășurate se numără basmul „Punguța cu doi bani reinvestiți”, o reinterpretare cu tematică financiară a unei povești clasice, dar și instrumente online precum testul de independență financiară destinat tinerilor. Într-o societate dominată de impulsul consumului și presiunea digitală, aceste proiecte promovează înțelegerea banilor ca formă de libertate și stabilitate.
Campania „Generația Independentă” va continua în curând cu noi tactici și instrumente inovatoare, adresate tuturor categoriilor de vârstă.
„Ne bucurăm să susținem și în acest an campania Generația Independentă. O populație educată financiar este mai sigură, mai încrezătoare și mai rezilientă. Este o populație care nu se teme de crize, ci le înfruntă pregătită, care știe să se adapteze, să investească și să construiască.” – Tiberiu Mercurian, director Direcția Marketing, Alpha Bank România.
Într-o lume în care deciziile financiare se iau în câteva secunde, educația financiară devine una dintre cele mai puternice forme de protecție și libertate.