Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) trag un semnal de alarmă cu privire la ordonanţa care oferă gratuitate elevilor la transportul judeţean şi condamnă ferm lipsa de transparenţă de care au dat dovadă autorităţile.
Joi, 14 mai a.c., Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, a afirmat, în urma şedinţei de Guvern, faptul că problema transportului judeţean al elevilor a fost rezolvată, în urma adoptării unei ordonanţe de urgenţă.
Elevii nu au fost consultaţi cu privire la această ordonanţă şi, mai mult decât atât, proiectul acestei ordonanţe de urgenţă nu s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern, fiind aprobată fără o consultare pe text cu beneficiarii direcţi.
Mai mult decât atât, asociaţiile de elevi au pus pe masă problema transportului judeţean în momentul în care Guvernul a fost învestit, dar a existat o inactivitate şi o lipsă de interes care a întârziat soluţionarea problemei.
Pentru a rezolva problema transportului judeţean este nevoie ca Hotărârile de Guvern nr. 309/1996 şi 863/2016 să fie abrogate şi că prelungirea licenţelor transportatorilor vor face imposibile acordările de facilităţi pentru elevi, întrucât transportul va fi exclus din sfera serviciilor publice, urmând să opereze în regim comercial.
Adică, efectele pe care OUG 51/2019 le-a avut asupra transportului judeţean, cele asupra cărora asociaţiile de elevi au atras atenţia înainte de adoptarea ordonanţei.
Eliminarea Hotărârii de guvern cu nr. 309/1996 simplifică cadrul legislativ, astfel încât obligaţia consiliilor judeţene să nu mai fie contestată, iar anularea Hotărârii de guvern nr. 863/2006 va face posibilă decontarea integrală a abonamentelor sau a biletelor de transport.
În urma anulării celor două acte normative, trebuie luată o serie de măsuri pentru a debloca transportul judeţean. Este necesară modificarea articolului 105 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, în vederea eliminării contradicţiilor legislative privind autoritatea competentă de a acorda reduceri şi adoptarea unor norme de aplicare a deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 657/2019, referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a sintagmei ” pe bază de abonament” cuprinsă în art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, astfel încât să nu prevadă niciun plafon pentru reducerile elevilor la transport. Toate acestea vor oferi posibilitatea consiliilor judeţene de a încheia contracte de serviciu public, unde să fie prevăzute reducerile/gratuitatea elevilor la transportul judeţean, fără a exista alte contradicţii legislative.
Aşadar, o nouă ordonanţă de urgenţă care oferă gratuitate elevilor doar pare să rezolve problema, în realitate complică situaţia, având în vedere faptul că trebuie creat cadrul legislativ necesar prin abrogarea celor două hotărâri şi prin încheierea de contracte de serviciu public de către consiliile judeţene.
Asociaţiile de elevi din ţară solicită Guvernului României să vină cu măsuri concrete care să rezolve problema transportului judeţean, astfel încât „soluţiile” propuse să poată fi puse în aplicare şi elevii să nu fie afectaţi!