Federaţia Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă către ministrul educaţiei, de a decala începerea şcolii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului şcolar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie.
Viorica Dăncilă a solicitat în cadrul şedinţei de Guvern amânarea începerii şcolii până pe data de 16 septembrie. Elevii consideră această propunere ca fiind „una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”, din următoarele considerente:
Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, elevii cred că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfăşurarea acestora şi în rezultatele elevilor.
Din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, datorită temperaturilor ridicate. Mai mult, semestrul 1 al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfăşurarea lor într-un mod deficitar.
Modificarea structurii anului şcolar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaţionali, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, unde Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat devansarea începerii anului şcolar, ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate şi societatea civilă.
Mai mult, începerea şcolii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea iniţială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de şcoală, conform comisiei europene.
Elevii speră că „propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenţia publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toţi elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a îşi deconta naveta la transportul judeţean, sau faptul că, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligaţi să folosească cursele „la ocazie”, ca urmare a eliminării transportului judeţean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispreţ faţă de elevii din România.”
Niste imbecili, ce nu privesc tabloul de ansamblu : noi nu avem clima Rusiei, gargaragiilor, numai acolo incepe scoala la1 septembrie si undeva, la inceput de decembrie se incheie primul trimestru !!!
Bine ca nu se va tine cont de parerea unora fara orizont, din cauza voastra vacanta de Craciun se oprea undeva ,pe 3 ianuarie, cand in toata tara incepea gerul Bobotezei si copiii din mediul rural erau obligati sa mearga kilometri pana la scoli neincalzite, sa scrie cursurile cu manusile pe degete…
Mare branza ca se mai sta o luna in iunie, oricum pe litoral nu e inca foarte cald ,in schimb s-a dovedit statistic ca vara se prelungeste, zilele caniculare se prelungesc tot mai mult pana spre 1 octombrie…