Elveția și ecosistemul său muntos sunt în mod special afectate de schimbările climatice. Situația ghețarilor elvețieni este din ce în ce mai dramatică, în pericol de dispariție și cu impact nu doar asupra Elveției, spun specialiștii.
Duminică, elvețienii, în marea lor majoritate, s-au pronunțat în favoarea ”neutralității carbon” în 2050, Elveția fiind o țară alpină unde moartea anunțată a ghețarilor ei încarnează ravagiile provocate de schimbările climatice. În acest referendum, ei au acceptat de asemenea instituirea unei taxe de 15% marilor întreprinderi active la nivel internațional. Pentru prima măsură au votat, conform primelor rezultate ale referendumului, 58,7% din alegători, iar pentru a doua măsură, 79%. UDC (Dreapta radicală) a fost singura formațiune politică ce s-a opus votului favorabil măsurilor vizând salvarea ecosistemului elvețian, desfășurând o campanie intensă de semănare a fricii de ”o țară tremurând de frig, fără electricitate”.
Incitare, nu interdicție
Proiectul de lege prevede reducerea progresivă a consumului de petrol și gaze naturale, fără însă a fi interzis. În paralel, Elveția va trebui să producă mai multă energie regenerabilă, cum ar fi cea hidrotehnică sau fotovoltaică, ori să utilizeze sistemele de încălzire adaptabile la condițiile de climă. Problemele energiei sunt deosebit de spinoase într-o țară ca Elveția, care depinde în proporție de 75% de importuri pentru acoperirea nevoilor sale în principal de petrol și gaze. O fragilitate ce a ieșit dramatic în evidență după invadarea Ucrainei de către Rusia.Textul legii federale privind protecția climatului și securitatea energetică vizează reducerea acestei dependențe energetice de importuri, diminuând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră, fără interdicții și fără noi taxe. Este un text opus inițiativei cunoscute sub numele de ”Inițiativa pentru ghețari”, pe care militanții în apărarea climei au prezentat-o în 2019, care prevedea interzicerea consumului de energie fosilă începând din 2050. Guvernul și parlamentul Elveției au considerat însă că textul respectiv este prea radical și au preferat incitațiile, inclusiv financiare, la reducerea cât mai mult posibil a consumului de energie fosilă, fără a-l interzice. Legea federală prevede alocarea până la 200 milioane de franci anual, vreme de zece ani, pentru a ajuta proprietarii să treacă la sisteme de încălzire respectând clima. Industriile care investesc în tehnologii inovatoare capabile să filtreze CO2 în aer vor beneficia de asemenea de sprijin.