În preambulul la primul Consiliu de miniștri de miercuri, 24 august, de după vacanța de vară, președintele Emmanuel Macron – preluat de toată presa scrisă și audiovizuală franceză – a cerut pe un ton ferm miniștrilor săi ”seriozitate” și ”credibilitate”, calități impuse de perioada extrem de dificilă pe care o traversează țara, francezii, ca urmare a crizelor multiple ce anunță ”sfârșitul perioadei de abundență și a vieții fără griji”. Președintele Macron a cerut membrilor guvernului condus de dna Elisabeth Borne să fie uniți, pentru că Franța să-și întărească independența și suveranitatea. Le-a cerut să spună francezilor clar și realist ceea ce trăim și ce decizii urmează a fi luate, dar nu în manieră alarmistă.
”Momentul în care trăim”, i-a avertizat președintele Macron pe membrii guvernului, dar și pe toți compatrioții francezi, ”poate fi structurat de o serie de crize– unele mai grave decât altele – și am putea vedea viitorul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize și urgențe. În opinia mea, ceea ce suntem pe cale să trăim este o mare schimbare, o mare bulversare. Mai întâi, pentru că trăim asta nu numai din această vară sau din ultimii ani, ci trăim finalul a ceea ce pare abundență, al lichidităților fără costuri și vom trage consecințele în ceea ce privește finanțele publice. Lumea se reorganizează pentru sfârșitul abundenței, al produselor tehnologiei care ni se păreau disponibile pentru totdeauna, a subliniat președintele macron. Am trăit asta în timpul perioadei covidului și retrăim acum și mai puternic ruperea lanțurilor valorice, raritatea unora sau altora dintre materiile tehnologice , sfârșitul abundenței pământului sau al materiilor prime și a apei… iar aici avem de luat decizii pentru a suporta toate consecințele”, a subliniat Emmanuel Macron.
Războiul din Ucraina, inflația, seceta, canicula și incendiile care țin de dereglările climatice, a mai spus președintele Macron, cer mobilizare pentru abordarea priorităților guvernamentale. În centrul activității se va afla ”sobrietatea energetică”, ce presupune decizii ce țin de tranziție ecologică și tehnologii care să se bazeze pe energii regenerabile. Potrivit președintelui, pe agenda guvernului în perioada imediat următoare se află legi de o extrem de mare importanță (legea pensiilor, reforma Ministerului de Interne, legea asigurărilor de șomaj, reforme în domeniile educației și sănătății sau bugetul), în condițiile în care configurația politică a parlamentului s-a schimbat radical.
Chemare la ordine în fața întăririi regimurilor autoritare
Ceea ce doresc eu să se facă în viitoarele săptămâni și luni, a subliniat președintele Macron, este ”reafirmarea unei unități foarte puternice a guvernului, a forțelor majorității din parlament în jurul unei strategii care să ne permită consolidarea suveranității noastre,a independenței noastre franceză și europeană”. În fața ascensiunii regimurilor iliberale, a întăririi regimurilor autoritare, președintele Macron i-a chemat pe membrii guvernului să fie serioși, să dea dovadă de credibilitate și să nu cedeze în fața tentațiilor demagogiei. El a atras atenția că ”este ușor să promiți orice, uneori să spui orice. Să nu cedăm în fața acestor tentații, a demagogiei. Aceste manifestări înfloresc în toate democrațiile de azi, într-o lume atât de complexă, care ne înfricoșează. Pare seducător să spui ceea ce oamenii vor să audă… dar mai întâi trebuie judecat dacă acest lucru este eficient și util”, a subliniat Emmanuel Macron, referindu-se și la pericolul pe care îl reprezintă consolidarea unor regimuri autoritare și regimuri iliberale pe plan internațional.
Un om … degeaba, ajuns in fonctie prin „protectie de fuste” !