Febra la copii este unul dintre cele mai frecvente motive de îngrijorare pentru părinți. Chiar și cele mai calme mame se pot trezi în toiul nopții încercând să se decidă dacă să dea copilului antitermice și să se întoarcă în pat sau să sune la medic în ciuda orei târzii.
Fără îndoială, este îngrijorător să îți vezi copilul bolnav. Înțelegând însă, ce este de fapt febra și ce rol îndeplinește în organism, ar putea fi de ajutor mămicilor atunci când cel mic se confruntă cu episoade febrile.
Pentru a te ajuta să fii mai pregătită data viitoare când valoarea apărută pe termometru începe să crească, iată câteva lucruri despre febră pe care să le ai în vedere pentru a reuși să rămâi calmă și să depășești cu bine episoadele febrile.
Ce este febra?
Oricât de ciudat ar părea, febra este un lucru bun. Este modul organismului de a lupta împotriva infecțiilor. De multe ori, o febră lăsată să-și facă treaba va dispărea de la sine în câteva zile.
Cu toate acestea, este totuși complet normal, ca mamă, să fii îngrijorată atunci când temperatura micuțului tău începe să crească.
Temperatura normală a corpului unui copil se încadrează în intervalul 36-38 grade Celsius. De asemenea, bebelușii și copiii mici au tendința de a avea temperatura corpului ceva mai ridicată decât adulții. În principal, acest lucru se datorează faptului că țesuturile lor în creștere sunt foarte active, iar acest proces degajă căldură.
Utilizează un termometru de frunte sau unul rectal pentru a determina temperatura corpului copilului și nu uita că la un nou-născut, cu vârsta cuprinsă între zero și trei luni, temperatura normală a corpului poate fi 37,5 grade Celsius. Însă, și o temperatură de 38 de grade este de fapt normală pentru mulți bebeluși.
Este febra un semn că se întâmplă ceva în corpul copilului?
Febra în sine nu este o problemă. Ea poate semnala însă, existența unei afecțiuni. Mulți părinți se vor concentra, în mod normal, pe febră, considerând că aceasta este cu adevărat marea problemă. Cu toate acestea, pentru medici, febra este mai degrabă un indiciu că se întâmplă altceva în corpul copilului. De obicei, este o infecție.
De cele mai multe ori, infecțiile sunt cauzate de virusuri sau bacterii. Aceste organisme ce se vor folosi de corpul tău pentru a se dezvolta și a se înmulți.
Atunci când corpul este atacat, sistemul imunitar se activează și acționează precum o armată în apărarea corpului tău. Unul dintre primele lucruri pe care le va face pentru a semnala că există o infecție este să producă febră.
Creșterea temperaturii corpului poate ajuta, de fapt, la încetinirea dezvoltării bacteriilor, ceea ce poate ajuta, desigur, la reducerea infecției.
De asemenea, febra duce la creșterea ratei metabolice. Cu alte cuvinte, febra determină creșteri ale ritmului cardiac, tensiunii arteriale, ritmului respirației, tonusului muscular. Aceste modificări ale parametrilor de funcționare a organismului se întâmplă cu scopul de a ajuta corpul să lupte cu infecția.
Tonusul muscular crescut poate produce frisoane. Mulți părinți se vor îngrijora că cel mic are febră și că are astfel de episoade cu frisoane. Însă, frisoanele sunt, de fapt, normale atunci când apare febra. În aceste momente corpul încearcă să se încălzească și să lupte împotriva infecției.
De asemenea, în episoadele febrile corpul încearcă să diminueze pierderea de căldură prin piele, motiv pentru care mâinile și picioarele copilului tind să fie reci și umede atunci când are febră, iar partea centrală a corpului, unde se află organele, precum și zona capului, vor fi mai fierbinți.
Un lucru interesant este că în episoadele febrile se produc substanțe ce ajung în sânge și care induc somnul, motiv pentru care, atunci când are febră, copilul se simte foarte obosit și moleșit. De asemenea, se produc substanțe chimice care pot provoca dureri musculare și articulare.
Toată această activitate din organismul copilului tinde să accelereze pierderea de lichide. Faptul că transpiră îl poate face să se deshidrateze, motiv pentru care este foarte important ca ori de câte ori are febră să consume cât mai multe lichide.
Aportul de lichide face parte din procesul de vindecare și ajută la recuperarea după toate aceste procese prin care trece corpul copilului în timpul febrei.
Medicamentele nu sunt întotdeauna necesare
Febra îi poate îngrijora pe părinți și, uneori, aceștia vor opta pentru a le da copiilor medicamente la primul semn de febră – chiar și atunci când aceasta este scăzută.
Dar nu uita că febra nu este un lucru rău – și de obicei va dispărea de la sine. Așa că, dacă copilul nu pare să se simtă inconfortabil și primește suficiente lichide, sfatul nostru este să consulți medicul înainte de a-i da medicamente pentru scăderea temperaturii. Acesta ți-ar putea recomanda să aștepți să vezi dacă febra se oprește în mod natural.
Alternative la medicamentele pentru febră
Dacă copilul pare că nu se simte confortabil, încearcă unele dintre aceste variante pentru a-l ajuta să se răcorească:
- Aplică o cârpă rece și umedă pe fruntea copilului;
- Dă-i să bea lichide mai reci;
- Fă-i copilului un duș cu apă la temperatura camerei. Nu folosi apa rece și evită frecțiile cu alcool sanitar pentru a încerca să scazi febra.
- Evită să înfășori copilul în pături și multe straturi. Copiii declară adesea că le este frig atunci când au febră, dar dacă îi înfășori, nu faci decât să reții căldura și chiar să determini creșterea temperaturii. În schimb, îmbracă copilul în haine ușoare și acoperă-l cu un cearșaf sau o pătură ușoară.
Așadar, când apare febra, nu lăsa panica sau îngrijorarea să preia controlul. Febra poate fi imprevizibilă, dar cunoscând noțiunile de bază despre ce trebuie să faci în astfel de momente, poți ține panica la distanță atunci când apare febra.