„În situația de criză fără precedent, profitabilitatea Erste Group se menține la un nivel satisfăcător: profitul net înregistrat în primele nouă luni ale anului 2020 este de 637 milioane de euro, cu un trimestru trei foarte puternic. Venitul operațional a scăzut doar cu două procente față de anul trecut, provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 70 de puncte de bază, iar cheltuielile au scăzut față de anul precedent prin menținerea unei discipline a costurilor. Aceste rezultate confirmă că avem un model robust de business și o bună capitalizare, și dovedesc reziliența piețelor din euroopa Centrală și de Est în care activăm.
Perspectivele economice pentru 2021 depind de evoluția pandemiei de Covid-19. În orice caz, angajamentul nostru de a ne susține clienții în continuare și de a obține rezultate pentru acționarii noștri rămâne la fel de puternic ca întotdeauna”, a declarat Stefan Doerfler, CFO al Erste Group, potrivit unui comunicat de presă.
Sumar al rezultatului financiar
Contul de profit și pierdere: Ianuarie – Septembrie 2020 față de Ianuarie – Septembrie 2019; Bilanț: 30 septembrie 2020 față de 31 decembrie 2019. Venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Austria, dar și în România – la 3.589,3 mil. euro (+2,0%;
3.517,4 mil. euro). Venitul net din taxe și comisioane a scăzut la 1.448,3 mil. euro (-2,4%; 1.484,3 mil. euro), în condițiile în care veniturile mai mici din serviciile de plată (17 mil. euro datorită Sistemului Unic de Plăţi în euroo – SEPA) și din creditare au fost doar parțial compensate de încasările mai mari din alte categorii de venituri. În timp ce venitul net din tranzacționare a scăzut semnificativ la 9,0 mil. euro (419,3 mil. euro), indicatorul câștiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit și pierdere s-a îmbunătățit la 81,4 mil. euro (-189,4 mil. euro), evoluția celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare ca urmare a volatilității ridicate din piețele financiare, apărută pe fondul pandemiei Covid-19. Venitul operațional a scăzut la 5.285,8 mil. euro (-2,0%; 5.394,1 mil. euro). Cheltuielile administrative generale au scăzut până la 3.123,2 mil. euro (-1,2%; 3.160,8 mil. euro). În condițiile în care cheltuielile de personal au crescut la 1.902,2 mil. euro (+0,8%; 1.887,2 mil. euro), poziția „alte cheltuieli administrative” a scăzut până la 819,0 mil. euro (-6,9%; 879,3 mil. euro). Indicatorul „alte cheltuieli administrative” include apoape toate contribuțiile pentru schemele de garantare a depozitelor estimate pentru 2020, în valoare de 100,3 mil. euro (97,7 mil. euro).
Deprecierea și amortizarea au crescut la 402,0 mil. euro (394,4 mil. euro). Per ansamblu, profitul operațional a scăzut la 2.162,7 mil. euro (-3,2%; 2.233,3 mil. euro). Raportul cost/venit a crescut la 59,1% (58,6%).
Datorită alocărilor nete, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la -870,1 mil. euro, sau la 70 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienți (eliberări nete de 42,9 mil. euro sau -4 puncte de bază). Alocările de provizioane pentru credite, dar și pentru angajamentele și garanțiile acordate, au
crescut pe toate piețele principale. Această creștere a alocărilor de provizioane a fost determinată în principal de deteriorarea perspectivelor macroeconomice ca urmare a Covid-19. O contribuție pozitivă a avut-o venitul ridicat înregistrat din recuperarea unor credite deja scoase în afara bilanțului în România. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienți s-a îmbunătățit la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 95,5% (77,1%).
Poziția „alte rezultate operaționale” s-a îmbunătățit la -213,6 mil. euro (-397,2 mil. euro). Cheltuielile cu contribuțiile anuale la fondurile de rezoluție incluse în acest indicator au crescut, în special în Austria, la 93,7 mil. euro (75,3 mil. euro). Creșterea taxelor pe activele și tranzacțiile bancare, până la 100,3 mil. euro (90,9 mil. euro), se datorează în principal taxelor bancare din Slovacia, în valoare de 33,8 mil. euro (24,2 mil. euro), incluse pentru ultima oară în raportarea aferentă primului semestru. Taxa pe operațiunile bancare din Ungaria aferentă anului financiar 2020 s-a ridicat la 14,4 mil. euro (12,6 mil. euro). În perioada similară a anului trecut, indicatorul „alte rezultate operaționale” a inclus alocările pentru un provizion în valoare de 150,8 mil. euro pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri luate de o instanță supremă privind activitățile comerciale ale unei subsidiare românești.
Impozitul pe profit a scăzut la 264,2 mil. euro (350,9 mil. euro). Taxa pe participațiile minoritare a scăzut la 177,1 mil. euro (322,7 mil. euro), pe fondul unor rezultate mai slabe ale băncilor de economii. Rezultatul net atribuibil proprietarilor societății mamă a fost de 637,1 mil. euro (-47,9%; 1.223,0 mil. euro).
Perspective
La nivel global, anul 2020 este marcat de pandemia Covid-19. Amplele restricții economice și sociale, impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, au provocat tulburări economice semnificative. Declinul macroeconomic este o consecință directă a măsurilor de restricționare, în diferite grade, a vieții publice impuse de guverne la nivel global. Pentru a diminua impactul negativ, uneori chiar dramatic, toate statele au aprobat pachete substanțiale de ajutor, precum moratorii privind plata creditelor bancare, garanții pentru credite și credite-punte, scheme de muncă pe termen scurt, scutire de taxe și plăți directe. Băncile centrale au redus ratele dobânzilor, au asigurat lichiditate la un nivel fără precedent și au decis să achiziționeze titluri de stat și obligațiuni corporative.
Autoritățile de reglementare a sistemelor bancare au redus cerințele de capital și au recomandat o interpretare pragmatică a standardelor contabile financiare, precum și amânarea distribuirii de dividende până la o dată ulterioară.
Cu toate acestea, Produsul Intern Brut (PIB) este estimat să scadă considerabil, cu 4 până la 9 procente, în Austria și euroopa Centrală și de Est în 2020. Această evoluție ar trebui să fie urmată de o recuperare în anul 2021, care, însă, nu va urma o traiectorie liniară, fiind dependentă de situația din plan sanitar și de măsurile administrative care vor fi luate. În condițiile unei activității economice mai reduse, venitul operațional este estimat să scadă.
În acest context, cheltuielile de exploatare ar trebui să se îmbunătățească de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare și efecte pozitive ale cursului de schimb. În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienți.
Managementul Erste Group vizează să acopere anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice și de prognoze, de evoluția ratingurilor companiei, precum și de evaluarea portofoliului de retail. Presupunând că măsurile de sprijin luate de state vor rămâne în vigoare și că vom avea o recuperare macroeconomică tangibilă, Erste Group se așteaptă la o ușoară scădere a costurilor de risc în 2021. În absența unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operaționale” ar trebui să se îmbunătățească în 2020 față de 2019, când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepțional. Rata impozitelor va crește aproape sigur, deoarece ne așteptăm ca profitabilitatea să scadă în țările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne așteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020.