Cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, a anunțat intrarea în vigoare începând de luni, 15 noiembrie, a unor măsuri severe de izolare împotriva riscului infectării cu Covid-19 a tuturor persoanelor care nu au fost bolnave de Covid sau care nu s-au vaccinat.Toate persoanele care vor să meargă la muncă trebuie să dovedească vaccinarea sau să vină cu testul negativ. Altfel, poate lucra de acasă. Obiectivul: limitarea numărului deja record de noi cazuri de contaminare. «Situația este gravă…Noi nu luăm această măsură cu inima ușoară, ci, din nefericire, deoarece este necesară», a declarat cancelarul austriac la o conferință de presă la Viena. La ora actuală, a precizat el, doar 65% din populația Austriei a primit cele două doze de vaccin anti-Covid-19, ceea ce este sub media europeană de 67% și departe de țări precum Spania (79%),sau Franța (75%). Cancelarul Schallenberg a calificat rata vaccinării în țara sa drept «rușinos de scăzută», care l-a determinat să ia actuala măsură extrem de severă.
Măsura trebuie aprobată de Parlament
Concret, persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala Covid nu vor avea dreptul să părăsească domiciliile decât pentru a-și face cumpărăturile urgente zilnice, pentru sport sau îngrijiri medicale. Măsura este aplicabilă începând cu persoanele cu vârste de peste 12 ani. Controale inopinate, de o amploare fără precedent, vor fi efectuate de către autorități, amenzile pentru nerespectarea regulilor ajungând până la 500 euro. Ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, a precizat că efectele acestei măsuri vor fi făcute după 10 zile și a chemat populația, inclusiv pe refractari, să se vaccineze cât mai repede posibil. Aprobarea măsurii anunțate era așteptată luni seară, dar era considerată o simplă formalitate. Oferindu-se explicații, autoritățile austriece au invocat cifrele îngrijorătoare de sâmbătă: 13.000 de noi contaminați și un total de 11.700 morți, cele mai mari de la declanșarea pandemiei.
Germania: în pregătire, noi măsuri restrictive anti-Covid-19
În Germania, anunță France Presse, este în pregătire, în regim de urgență, o lege care prevede revenirea masivă la munca on-line. «Situația este foarte gravă», a declarat alertat ministrul german al Sănătății, Jens Spahn. El a făcut cunoscut presei că în Germania, aflată în plin val al patrulea al pandemiei, s-a ajuns la un număr dublu de contaminați cu coronavirus la fiecare două săptămâni. Rata de incidență a ajuns în ultimele șapte zile la 289 cazuri la 100.000 locuitori, a informat Institutul Robert Koch. În unele landuri, rata deceselor a depășit chiar 500 cazuri la 100.000 locuitori