Investițiile sunt un subiect despre care se discută din ce în ce mai mult. Cu toate că ne aflăm într-o perioadă în care lucrurile par să fie la pământ din punct de vedere financiar, de fapt acum este momentul cel mai bun pentru a începe să investești. Dacă până acum tendința de a pune banii la ciorap nu te-a făcut să fii mai bogat, înseamnă cu nu este o metodă tocmai bună de abordat în viitor.
Așadar, dacă ai decis să îți îndrepți atenția și bugetele către investiții, este bine să știi de la început care sunt lucruri pe care să le eviți.
Atunci când faci investiții, riscurile sunt oricum existente, dar asta nu înseamnă că trebuie să le cresti gradul de a se întâmpla și mai mult. Iar cele mai multe greșeli vin din neinformare și din necunoaștere.
Așadar, iată ce greșeli să eviți atunci când începi să faci investiții.
Nu face investiții bazate pe tendințe
O dată ce ai intrat în această lume a investițiilor, cu siguranță vei începe să urmărești oameni cu experiență, investitori care au făcut deja profituri sau tot felul de experți.
Cu toate că un specialist în investiții nu îți va spune niciodată în ce anume să investești și în ce nu, există totuși oameni care fac asta. Însă acesta nu este mentalitatea sănătoasă atunci când vrei să devii un investitor. Un investitor va face investiții bazate pe propriul research, pe propriile decizii și nu pe ceea ce alții recomandă sau în ceea ce alții un investit.
Foarte mulți care au urmat tendințele, din cauza procesului FOMO (fear of missing out) au avut parte de pierderi, deci acest lucru a demonstrat de multe ori că nu este o metodă bună în lumea investițiile.
Așadar nu te baza pe ceea ce au făcut alții, a spus alții sau recomandă alții, ci analizează foarte bine instrumentele financiare în care vrei să investești. Pe ProfitPoint.ro găsești foarte multe informații și poți accesa chiar și cursuri gratuite care să te ajute să înveți despre anumite instrumente financiare.
Nu vinde din impuls
Teama de a pierde este una dintre cele mai periculoase greșeli pe care le poți face atunci când devii investitor. A intra pe piața investițiilor are o mare legătură și cu modalitatea ta de gândire și de a fi.
Dacă te consideri un om foarte impulsiv și panicos, este timpul ca înainte de a investi să lucrezi puțin cu tine, pe partea aceasta. Investițiile au și riscuri, iar fluctuațiile de preț te pot face să fii nesigur.
Însă, atunci când știi să stăpânești foarte bine aceste lucruri, ți-ai făcut analizeze, știi istoricul și reușești să faci predispoziții destul de bune, vei reuși să nu pierzi bani, din panică. Un alt atuu pe care trebuie să îl ai aici, este răbdarea.
Nu fugi de anumite tipuri de investiții, din pesimism
Felul în care s-au întâmplat lucrurile în materie de investiții, în anumite situații de criză i-au făcut pe foarte mulți dintre aceștia să se teamă să facă investiții de termen scurt, spre exemplu dar și să facă predicții optimiste sau să se îndrepte spre arii noi de investiții.
Este adevărat că lucrurile nu pot fi controlate aici, însă nu uita că totul este ciclic, atât în viață cât și în investiții. Dacă prețul anumitor acțiuni a scăzut, nu înseamnă că ai pierdut.
Așadar nu deveni prea pesimist și investește în orice simți, chiar și în acele active cu risc mai crescut, pentru că profiturile pot fi foarte mari. Ai încredere în deciziile tale.
Nu începe să investești fără să te educi
Foarte mulți oameni care au un buget pentru investiții aleg să facă investiții fără a se informa în prealabil despre piețe, despre riscuri, despre compania respectivă sau despre potențialul acelor instrumente.
Educația financiară în România a fost inexistentă iar cei care au reușit, cu siguranță au fost autodidacți și nu au făcut profituri fără a se informa foarte bine înainte.
Dacă crezi că o investiție presupune doar a pune banii într-un anumit instrument financiar despre care nu ai habar, s-ar putea să faci o mare greșeală. Așadar, află tot ce poți înainte și chiar și ulterior. Fii cu ochii pe banii tăi și ia deciziile cele mai bune.