Cu siguranță, antreprenoriatul nu este pentru toată lumea, însă cei care sunt făcuți pentru a-și lua în mâini propriul destin și a încerca să le schimbe spre bine și viețile altora vă vor spune cu siguranță că nu și-ar imagina un alt traseu profesional. Dincolo de răsunătoarele povești de succes antreprenoriale care vin din țară sau străinătate, există multă sudoare, frustrare și de foarte multe ori eșec, ce vin la pachet cu riscul de a îți porni propria afacere. Dacă ești la început de drum, este foarte probabil să supraestimezi ori posibilitatea succesului răsunător, ori pe cea a eșecului iminent. Trebuie să știi, totuși, că tot ce se întâmplă într-o afacere, atât pozitiv cât și negativ, poate fi într-o bună măsură controlat, dacă aderi la câteva principii de bază.
Iată, în cele ce urmează, 3 sfaturi după care să te ghidezi, dacă ești un afacerist la început de drum:
- Nu rămâne în urmă cu tendințele în tehnologie din domeniul tău
Indiferent de domeniul în care ți-ai pornit businessul, este imposibil de negat că tehnologia a ajuns să pătrundă din ce în ce mai tare în toate sferele de activitate. Astfel, o abordare mult prea tradiționalistă, rezistentă la schimbare, riscă să reprezinte începutul unui sfârșit sigur pentru afacerea ta. Chiar dacă dorești să îți păstrezi un set de principii și metode ceva mai de modă veche încă de la începutul businessului, nu neglija ultimele tendițe și lasă mereu loc de flexibilitate în modul în care îți plănuiești afacerea. Pentru a te asigura că afacerea ta are parte de o creștere armonioasă, susținută de evoluția tehnologiei, apelează la o echipă de specialiști. Aceștia te pot ajuta cu sfaturi pentru deschiderea unui magazin online și multe alte instrumente care să îți propulseze afacerea.
- Tratează-ți angajații ca pe niște parteneri, nu ca pe subordonați
Ultimii ani au cunoscut o foarte bine venită creștere a expunerii publice pe care discuțiile cu privire la sănătatea mintală le au în spațiul public. Acum nu mai este considerat un tabu ca oamenii să discute despre perioadele mai grele din punct de vedere emoțional pe care le traversează acasă sau la serviciu. Dacă multe studii arată că mediul de muncă afectează într-o proporție semnificativă sănătatea mintală și emoțională a angajaților, este demn de menționat că acest impact pozitiv sau negativ se poate răsfrânge înapoi și asupra afacerii.
Astfel, devine din ce în ce mai clar că pentru a obține rezultatele dorite și pentru a crea echipe care să se simtă în siguranță și armonie, stilul pe care managerii trebuie să îl abordeze este unul prietenos, bazat pe colaborare și parteneriat cu angajații. Insuflă-le angajaților companiei tale ideea că sunteți parteneri în afacere și fă-i să înțelegă că diferența ierarhică dintre voi este doar o reflexie a diferitelor tipuri de muncă pe care fiecare le face, nu a importanței muncii fiecăruia. Astfel, fiecare angajat se va simți prețuit și va avea beneficii enorme din punctul de vedere al stării emoționale, iar afacerea ta va prospera.
- Fii pregătit pentru orice etapă de creștere, dar nu forța o extindere nejustificată
De multe ori în afaceri, creșterea pe care mulți antreprenori și-o doresc cu orice preț devine chiar motivul pentru care aceștia ajung să facă compromisuri, iar mai târziu să eșueze. Pentru a nu fi răpus de propriile realizări, trebuie să acționezi conștient în două direcții. În primul rând, încearcă să nu te împiedici de problemele contabilității. Poți apela, în acest sens, la programul contabil ecommerce Ciel și cu siguranță vei înainta liniștit. În al doilea rând, este esențial să nu te simți obligat să crești mai mult decât te simți confortabil, fără a te teme, însă, de succes. Planifică-ți strategia încă de la început și transmite angajaților tăi principiile în care crezi și pe care te bazezi când spui că visul tău antreprenorial se poate transforma într-o poveste exemplară.
Așadar, nu uita care trebuie să fie principalul țel al unui antreprenor, acela de a face viața celor din jur mai bună, nu de a face profit. Bucură-te de creșterea afacerii tale, dar învață și să gestionezi situațiile ceva mai dificile. Profitul va veni și el, cu timpul.