În legătură cu decizia de astăzi a Tribunalului București de deschidere a procedurii de insolvență a „Euroins România Asigurare Reasigurare” SA („Euroins România”), dorim să informăm că „Euroins Insurance Group” („EIG”) rămâne atât stabilă, cât și decisă în continuarea apărării intereselor sale și a drepturilor tuturor celor peste 2 milioane de asigurați din România.
EIG și acționarii săi continuă să își susțină pretențiile împotriva Deciziei ASF din 17 martie 2023 și vor contesta actuala decizie de deschidere a procedurii de insolvență. De remarcat faptul că EIG a ajuns la o soluționare cu toți creditorii care nu au legătură cu asigurările și care au solicitat insolvența, acoperind astfel pierderile suplimentare pentru economia românească.
De menționat că Tribunalul București a admis excepția de neconstituționalitate invocată de Euroins România și EIG ca fiind bine întemeiată și va trimite moțiunea de neconstituționalitate Curții Constituționale a României.
Cu toate acestea, Tribunalul București a aplicat legislația română existentă în momentul deschiderii procedurii de insolvență, instanța considerând necesar să adreseze Curții Constituționale a României mai multe întrebări privind posibila neconstituționalitate a unor dispoziții cheie ale legilor românești privind insolvența, în lumina mai multor prevederi constituționale, și anume Art. 20 (Tratatele internaționale privind drepturile omului), Art. 21 (Accesul liber la justiție), Art. 16 (Egalitatea în drepturi) din Constituția României, precum și Art. 6, pct. 1 și 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Art. 20, 47 și 48 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum și Art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Esența excepției de neconstituționalitate se referă la faptul că deschiderea procedurii de insolvență față de o societate de asigurări ca urmare a existenței unei decizii de retragere a licenței de funcționare emisă de autoritatea de reglementare din România, fără o hotărâre definitivă asupra legalității deciziilor Autorității de reglementare, privează companiile de asigurare de dreptul la un proces echitabil și control judiciar efectiv.
Acordarea excepției de neconstituționalitate ar reprezenta un caz de control judiciar conform procedurii civile române și ar trebui să conducă la revocarea deciziei de deschidere a procedurii falimentului.
Pe de o parte, în ultimele două luni de după Decizia Autorității Române de Reglementare („ASF”) de a retrage licența de operare a Euroins România, EIG și acționarii săi (în ciuda pierderilor financiare și de reputație deja suferite) au făcut mai multe încercări (și vor continua să facă astfel) pentru a rezolva situația de criză de pe piața asigurărilor din România.
EIG este gata să asigure capital suplimentar, oferind o acoperire completă a tuturor pasivelor de asigurare ale Euroins România rămase, ceea ce ar fi avut ca rezultat (1) economisirea a peste 500 de milioane de euro din costurile viitoare potențiale pentru Fondul Român de Garantare (și contribuabili) și ( 2) atenuarea oricăror tensiuni de pe piață legate de asigurările RCA.
Din păcate, pe lângă întâlniri și câteva propuneri formale, toate eforturile noastre nu au fost recunoscute. Administratorii interimari ai Euroins România nu au depus eforturile necesare pentru a asigura conservarea bunurilor societății și prin propriile lor acțiuni au adus practic Euroins România în starea actuală de insolvență, ceea ce nu era cazul nici la momentul (1) Hotărârii ASF (17 martie 2023), nici (2) la presupusele date de referință din 30 septembrie 2022 și 30 iunie 2022 (conform deciziei menționate mai sus).
Între timp, dorim din nou să atragem atenția că EIG și filialele sale au rămas pe deplin capitalizate și viabile și își continuă operațiunile normale, așa cum este evident în ultimele două luni prin (1) continuarea fără probleme a relațiilor normale de afaceri, ( 2) expunere limitată la Euroins România și (3) întărirea capitalizării acestora, după cum urmează:
- Nivelul SCR al EIG (începând cu anul 2022 auditat) este de 132%, așteptările pentru trimestrul I sunt să fie substanțial mai mari;
- Nivelul SCR al Euroins Bulgaria (care cuprinde operațiunile internaționale ale UE) din T1/23 rămâne stabil și în cadrul nivelurilor medii ale pieței și se îmbunătățește la nivelul de 130%;
- Toate celelalte entități din UE și din afara UE rămân în deplină conformitate cu cerințele lor prudențiale locale.
Dorim să le mulțumim tuturor clienților, partenerilor și angajaților noștri pentru sprijinul continuu pe care l-au acordat în ultimele două luni, prin care am demonstrat că EIG rămâne viabil, agil și continuă să ofere servicii de încredere.