Brexitul aduce provocări Parlamentului European în ceea ce priveşte bugetul alocat exerciţiului financiar multianual, o parte din europarlamentari dorind să rezolve problema prin creșterea contribuţiei fiecărui stat membru la de la 1% la 1,3% din PIB.
O altă soluție a oficialilor este găsirea de noi resurse financiare, care ar implica taxarea multinaţionalelor la nivel european, dar şi transferul unor taxe şi contribuţii din bugetele naţionale ale ţărilor la bugetul european, potrivit unor declarații făcute, marți, la Parlamentul European.
„Avem un buget care corespunde la 1% din veniturile statelor membre. Avem nevoie de 1,3% din PIB, dar nu ştim dacă asta va face din UE o putere globală. Trebuie să gestionăm şi fondurile mai bine. Avem nevoie să ne pregătim psihologic pentru transferul banilor de la nivelurile naţionale la nivel european. Taxarea multinaţionalelor în mod eficient nu poate veni de la nivel naţional, ci doar de la nivel european. Globalizarea este inevitabilă. Ce face Europa când China progresează tehnologic, economic şi militar? China a ajuns pe partea întunecată a Lunii. Când vine vorba de spaţiu, autorităţile publice au iniţiative pentru a folosi fondurile publice, însă la nivel naţional nu cred că suntem destul de puternici. Vom ajunge la rezultate concrete numai dacă acţionăm împreună“, a declarat europarlamentarul francez Jean Arthuis.
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va crea o gaură la bugetul european de 12-13 miliarde euro, iar apărarea sau apărarea graniţelor ar putea aduce costuri egale cu cel al ieşirii Marii Britanii din UE.
„Din punctul meu de vedere, contribuţia naţională ar trebui să fie de 1,3%. Dacă o ţară nu este de acord, întrebăm ce vrei să faci? 12-13 miliarde de euro pe an vor fi lipsă la bugetul UE dacă Marea Britanie iese din UE. Apar noi provocări, cum ar fi protejarea graniţelor, apărarea şi atunci diferenţa va fi de 25 (de miliarde de euro, n.r.) în total. Dacă vrem să aducem banii aceştia, prima soluţie ar fi contribuţia mai mare a ţărilor, a doua ar fi reducerea costurilor, a finanţărilor, iar a treia ar fi crearea unor resurse, cum ar fi o taxare la nivel european, bani care ar merge direct în UE. Nu este vorba despre bani, este vorba despre ce vrea fiecare stat de la UE“, a afirmat europarlamentarul polonez Jan Olbrycht.
Draftul propunerii de buget, care prevede un buget de 378,1 miliarde euro pentru exerciţiul multianual 2021-2027, a fost aprobat în Parlamentul European. Regiunile mai slab dezvoltate, printre care se numără şi România, vor beneficia de cofinanţări de până la 85% cu bani europeni, scrie zf.ro.