Ministrul de Interne a oferit presei date referitoare la numărul acțiunilor de protest ce au avut loc sâmbătă pe tot cuprinsul Franței, la numărul paricipantilor. Din păcate, peste 409 persoane au fost rănite în diversele blocaje organizate de-a lungul protestelor, între aceștia, 14 fiind în stare gravă. De asemenea, o persoană a fost ucisă într-un accident de circulație produs în cursul protestului din departamentul Savoie.
«Ascultăm, explicăm, dar nu cedăm», a răspuns guvernul la protestele ample de pe teritoriul Franței, reamintind că inclusiv lideri ai opoziției au susținut până acum necesitatea creșterii prețurilor la carburanți.
Potrivit Ministerului de Interne, 28 de polițiști, jandarmi, motocicliști și pompieri au fost răniți în cursul operațiunilor de blocare a incidentelor, unii dintre ei fiind în stare gravă. Noaptea de sâmbătă spre duminică a rămas în continuare tensionată, a mai anunțat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner. Aproximativ 3.500 de persoane din 87 de localități au rămas mobilizate pentru continuarea protestelor. Duminică dimineaţa, acțiuni ale mișcării «Vestele galbene» erau semnalate în departamentele Gironde, Vaucluse, Eure, Moselle şi Dordogne. Sâmbătă după-amiază și în cursul serii au avut loc agresiuni, conflicte, inclusiv cu lovituri de cuțit între purtătorii vestelor galbene. Poliția informează că în unele puncte de tensiune s-a consumat mult alcool, ceea ce a dus la incidente violente. Forțele de ordine au interpelat 282 de persoane participante la proteste, dintre care 73 în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, iar 157 au fost puse sub stare de arest.
Amploarea și motivele acțiunilor de protest
Fără lider, fără o pregătire și organizare prealabilă, fără partide sau sindicate, fiind utilizate doar rețelele sociale, un număr neobișnuit de mare – se spune că a fost mai mare decât la acțiuni organizate de sindicate – au ieșit în stradă pentru a contesta nu doar majorarea prețului la carburanți, ci în general politica fiscală a guvernării Macron, care, împreună cu o serie de alte măsuri, diminuează considerabil puterea de cumpărare a francezilor.
«Jupiter (Macron – nn) coboară pe pământ, aici e mizerie!», «Macron, demisia!» scria pe panouri purtate de manifestanții care au ridicat baraje pentru a bloca autostrăzile, sensurile giratorii, unele hipermarketuri dotate cu stații de benzină în numeroase mari orașe ale Franței. La Paris, sâmbătă după-amiază, situația a devenit extrem de tensionată, după ce protestatarii au blocat pur și simplu Champs-Elysées și au încercat să se apropie de palatul Elysée. Pentru a-i opri, forțele de ordine au recurs la gazele lacrimogene.
Măsuri guvernamentale deja anunțate
La 1 ianuarie 2019, în Franța, prețul motorinei va fi majorat cu 6,5 centime la litru, iar cel al benzinei cu 2,9 centime. Premierul Edouard Philippe a prezentat săptămâna trecută o serie de măsuri ce urmează să vină în ajutorul familiilor «cele mai fragile». Pentru reducerea impactului «taxei carbon», vor fi amplasate mai multe dispozitive. «Cecul energiei» prin care statul ajută familiile cu venituri modeste să-și plătească facturile rămâne în funcțiune. La cele 3,6 milioane de familii care beneficiază la ora actuală de astfel de avantaje li se vor alătura alte 2 milioane. În total, 5,6 milioane de francezi vor beneficia de «cecurile energie», a căror valoare va crește în medie cu 50 de euro. În plus, în loc de luna aprilie ca până acum, ele vor fi distribuite din 1 ianuarie. Premierul Philippe a anunțat, de asemenea, crearea unei «superprime pentru conversiune». Este vorba de bani acordați celor care decid să renunțe la automobilele vechi, pe motorină. Această primă merge până la 4.000 de euro (dublu față de suma acordată în prezent). Această măsură va veni în ajutorul a 20% dintre francezi (circa 100.000) care câștigă mai puțin de 12.500 euro pe an.
În fața frondei «Vestelor galbene», guvernul rămâne pe pozițiile sale
«O astfel de mișcare era de așteptat», a declarat ministrul de Interne Christophe Castaner, sâmbătă seară, de altfel unica voce oficială care a reacționat până duminică la amplele acțiuni ale mișcării Vestele galbene. Puterea, remarcă presa franceză, a ales să rămână rezervată, chiar dacă o parte a opoziției s-a alăturat manifestanților. În anturajul primului ministru Edouard Philippe nu au fost minimalizate protestele de sâmbătă, dar Executivul nu intenționează să-și modifice obiectivele stabilite. «Ascultăm, explicăm, dar nu cedăm», a răspuns guvernul, reamintind că și unii lideri ai opoziției au susținut până acum necesitatea creșterii prețurilor la carburanți.