Alegerile din Serbia s-au încheiat, nu însă și controversele. Așa cum am mai prezentat în Curierul Național, Partidul progresist Sârb (SNS) al președintelui Aleksandar Vučić a câștigat alegerile legislative și municipale din 17 decembrie, ale căror rezultate au fost contestate de opoziție. La nivel național, arată rezultatele complete date publicității miercuri, 3 ianuarie, SNS a obținut 46,75% din voturi. Acest scor asigură partidului prezidențial (dreapta naționalistă) o majoritate absolută în parlament. Principala coaliție de opoziție, „Serbia contra violenței” (SNP), care a acuzat fraude electorale și a organizat în toată perioada de după alegeri manifestații și alte proteste acuzând comiterea unor fraude electorale, a obținut 23,66% din voturi.
În toată perioada ce a urmat scrutinului din 17 decembrie, Belgradul și multe din localitățile Serbiei au fost teatrul unor proteste contra fraudelor electorale. Protestatarii, în mare parte tineri, au cerut repetarea scrutinului.
Aparent, lucrurile s-au calmat. Au rămas reacțiile. Dovadă și articolul trimis la redacție de Boško Savkovic, Co-Președinte al Comitetului Consultativ mixt al societății civile UE-Serbia (JCC) și Secretar General al Asociației Sârbe a Angajatorilor. Boško Savkovic este unul dintre liderii Pro-Europeni din Serbia care s-au remarcat prin susținerea acțiunilor de protest. De altfel el a și fost arestat și plasat “sub probațiune” de către autoritățile din această țară, fapt care a provocat reacția oficialilor europeni. Reamintim faptul că în luna iunie, 2023, în urma protestelor din partea comunității europene, în special a președintelui CESE, Oliver Ropke, Boško Savkovic, copreședintele Comitetului Mixt UE-Serbia, a fost eliberat condiționat cu o perioadă de probațiune de 6 luni. Arestarea a avut loc în data de 3 iunie în urma participării acestuia la protestul „Serbia împotriva violenței”. El a fost acuzat că a purtat o păpușă a președintelui sârb, Alexander Vucic, atârnată pe un banner. Acuzația a fost respinsă de Boško Savković și de către cei prezenți la protestul menționat. Încarcerarea copreședintelui Comitetului Mixt UE-Serbia a provocat reacții la Bruxelles. Președintele Comitetului Economic și Social European, Oliver Ropke, a semnat alături de Dimitris Dimitriadis, președintele Secțiunii de Relații Internaționale a CESE, o scrisoare oficială adresată oficialităților din Serbia. https://www.eesc.europa.eu/en/news-media/news/statement-european-economic-and-social-committee-arrest-mr-bosko-savkovic-serbia. De altfel o poziție oficială față de situația din Serbia a fost prezentată la Belgrad de către Laurențiu Plosceanu, Vice-Președintele Comitetului Economic și Social European, cu ocazia Reuniunii Comitetului mixt UE- Serbia, în noiembrie, anul trecut. (https://curierulnational.ro/laurențiu-plosceanu-vicepreședinte-cese-serbia-trebuie-să-adere-cu-adevărat-la-valorile-și-principiile-ue/)
Fără alte comentarii, prezentăm integral articolul semnat de Boško Savkovic, Co-președintele Comitetului Mixt UE- Serbia și Secretar General al Asociației Sârbe a Angajatorilor:
AU SÂRBII PRO-EUROPENI LOC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ?
Boško Savković
Haosul legislativ și ipocrizia autorităților care au urmat în timpul și după procesul electoral din Serbia, în decembrie 2023, nu au apărut deodată. În timpul și după campania electorală, guvernul a aplicat consecvent tot ceea ce a caracterizat-o în ultimii ani. Și asta, veți vedea în partea ulterioară a textului, este ceva de neimaginat în orice democrație europeană dezvoltată. Cel mai rău lucru este că toate instituțiile europene au tăcut în mare parte despre acest comportament al autorităților, deși Serbia este țară candidată la UE. Și se pare că UE a tăcut din cauza unor interese financiare ale anumitor companii, a intereselor strategice ale UE în mineritul de litiu, dar în primul rând din cauza rezolvării problemei Kosovo. Dacă e să fim sinceri, în urmă cu 11 ani, UE a făcut totul pentru a-l aduce la putere pe Vučić, care a promis că va rezolva problema Kosovo foarte repede. După cum putem vedea, tensiunile în relația Kosovo nu s-au încheiat încă…
Cu toate acestea, în ultimii câțiva ani, societatea civilă și cetățenii Serbiei s-au confruntat cu cazuri de detenție, atacuri fizice și distrugere de proprietăți și au existat multe campanii calomnioase, îndreptate în primul rând către jurnaliști și activiști. S-au confruntat cu atacuri fizice, amenințări online și hărțuire. Campaniile de calomnie au venit în principal de la oficiali de rang înalt și mass-media pro-guvernamentală.
De la marea tragedie care a lovit Serbia în mai, când mulți tineri au fost uciși într-o școală primară din Belgrad, satele de la periferia Belgradului au înregistrat o scădere îngrijorătoare a toleranței guvernului față de protestele cetățenilor și strigătele lor pentru siguranță. Consecințele acestui fapt sunt de amploare și i-au afectat nu numai pe acei cetățeni și activiști care au fost implicați în protestele pașnice „Serbia împotriva violenței”, ci și pe fermieri, poștași și intelectuali care au fost angajați în „Mergeți la alegeri” (campanii GOTV).
Toate aceste acțiuni au fost intensificate mai ales de mișcările autorităților din timpul campaniei preelectorale care a avut loc în Serbia și care au amenințat direct realizările rămase ale fragilei democrații din țara noastră. Regimul a uzurpat toate instituțiile societății – de la instanțe și parchete până la organisme de reglementare și independente. Astfel, s-a transformat într-o autocrație care plutește între Rusia și UE.
Actualul guvern controlează toate mass-media cu frecvențe naționale, din care liderii opoziției și adesea reprezentanți ai ONG-urilor sunt declarați mercenari străini, criminali, trădători ai intereselor naționale. Președintele a folosit aceste entități mass-media pentru o campanie oficială tipică. Deși nu are dreptul de a face acest lucru conform Constituției în calitate de președinte al tuturor cetățenilor, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și-a trecut numele direct pe lista partidului de guvernământ SNS, deși nu participă personal la alegeri.
S-au exercitat presiuni masive asupra angajaților din instituțiile de stat și publice, care angajează în total 840.000 de oameni sau aproape 14% din totalul electoratului din Serbia. Ei și familiile lor au fost amenințați că vor oferi o „voce sigură” pentru SNS de guvernământ, sub amenințarea de a fi concediați.
Pe de altă parte, persoanele care s-au prezentat pentru a fi observatori ai opoziției la alegeri au fost amenințate deschis cu pierderea locului de muncă, dar și cu trimiterea de inspecții către companii private dacă observatorul este antreprenor sau angajat în sectorul privat.
În comunitățile mai mici, cu mai puțin de 50.000 de locuitori și sate, era aproape imposibil să găsești observatori pentru opoziție, deoarece oamenii erau acostați pe străzi, sau casele lor erau vizitate și erau amenințați deschis. Aceste locuri includ peste 52% din populația cu drept de vot din Serbia. De aceea s-a implicat și sectorul neguvernamental în organizarea controlului electoral.
Bugetul de Stat și Bugetul Fondului de Asigurări de Pensii și Invaliditate au fost utilizate pentru plăți unice către alegători, în principal pensionari. Liderii sindicali care refuzau să participe la strângerea de voturi sigure pentru partidul de guvernământ au fost persecutați. În timpul protestelor asociațiilor de fermieri față de situație și atitudinea statului față de agricultură, au fost provocate ciocniri directe între activiștii partidului de guvernământ și fermieri. Totul era în pragul conflictelor civile. Greva serviciilor poștale, unde sunt aproape cele mai mici salarii din țară, a fost înăbușită după o serie de amenințări cu concedieri, transferuri la locuri de muncă mai proaste, dar ce e mai rău, amenințări din partea autorităților că vor fi anchetați de BIA – agenția informațiilor de securitate.
Comisia Electorală Orășenească a Orașului Belgrad, prin simpla supravotare a majorității membrilor partidului de guvernământ, a declarat liste electorale „fantomă” ca fiind corecte, despre care se știe cu siguranță că nu au putut colecta un număr suficient de semnături legale pentru candidatură. Cel mai rău lucru este că au fost falsificate semnăturile unor jurnaliști de seamă, actori și oameni de frunte ai ONG-urilor pro-europene. Obiecțiile lor față de fals au fost respinse, iar parchetele și instanțele s-au declarat incompetente. În acest fel, cel puțin 7 liste electorale pentru participarea la alegeri au fost declarate ilegale.
Comisiile electorale locale din orașele mai mici au refuzat să anunțe candidaturile listelor de opoziție la alegerile locale fără nicio explicație legală legitimă sau cel puțin logică, lăsând astfel singura opțiune alegătorilor – partidul de guvernământ SNS și partenerii lor de coaliție.
Jurnaliștii de investigație CINS au descoperit și centre de apel ascunse în care operatorii se adunau pentru a invita oamenii să voteze pentru partidul de guvernământ. În același loc, s-a descoperit că voturile se cumpărau și s-au oferit circa 80 de euro pentru fiecare vot încercuit și buletin fotografiat. 6 ore de muncă în acele centre de apel se plătesc în jur de 25 de euro, iar o zi întreagă la punctul de control în timpul alegerilor este în jur de 20 de euro. Și toate acestea în numerar, ceea ce este împotriva tuturor normelor.
Există știri despre un posibil război în Balcani, iar sursele sunt în mare parte necunoscute. Singura asemănare este că „factorul rus” apare în toate. În timpul campaniei electorale, pe lângă Kosovo, s-a vorbit adesea despre amenințarea sârbilor din Republica Srpska – BiH.
În mass-media controlată de guvern, s-a anunțat deschis că opoziția pregătește un război civil după alegerile din 17 decembrie. Se menționează adesea că acesta este sub auspiciile unor factori străini care doresc să-l oblige pe Aleksandar Vučić să recunoască independența Kosovo și să impună sancțiuni Rusiei. Cel mai rău lucru este că astfel de cuvinte au fost rostite de prim-ministrul Ana Brnabić sau de ministrul administrației locale Aleksandar Martinović, printre alții. S-a mai anunțat că fostul director al Agenției de Securitate, Aleksandar Vulin, care și-a dat demisia după ce a fost trecut pe lista neagră de SUA, a format înainte de demisie o unitate specială pentru arestări formată din suspecți polițiști și foști infractori.
Toate acestea sunt confirmate în raportul lor de reprezentanții Consiliului Europei care au vizitat Serbia în perioada 23-24 noiembrie cu cuvintele „… că există o campanie foarte polarizată în Serbia cu un nivel de intimidare fără precedent”.
Cea mai mare problemă a acestor alegeri este lista electorală care a fost depusă la Comisia Electorală a Republicii. Lista respectivă se află sub controlul Ministerului Afacerilor Interne, care se află din nou sub controlul celor mai apropiați asociați ai actualului guvern. Deși a trebuit soluționat cu mult timp în urmă pe baza recomandărilor ODHIR, în lista electorală există și un număr mare de persoane decedate. De asemenea, în ultimii 5 ani, zeci de mii de persoane din Republica Srpska (BiH), Muntenegru, Macedonia de Nord și-au înregistrat reședința la adrese fictive din Belgrad și alte orașe ale Serbiei. Apoi au fost adăugați în lista electorală ca alegători. Abia acum după alegeri, când listele au ajuns la dispoziția organizațiilor neguvernamentale și a opoziției, se vede că sunt cel puțin 100.000 de astfel de alegători.
Pe lângă toate acestea, în ziua alegerilor, toți observatorii legitimi ai OESC, ODHIR, Parlamentul UE, precum și observatorii independenți au constatat un număr incredibil de mare de nereguli electorale. Au sosit autobuze cu alegători din statele învecinate, votul s-a făcut de mai multe ori, s-a votat pe buletine de vot false, au fost cumpărate voturi. Toate acestea au fost menționate public în toate rapoartele preliminare ale misiunilor de observare.
Liderii opoziției, în primul rând ai opoziției pro-europene, și un număr mare de cetățeni ai Serbiei au cerut protecția voinței electorale a cetățenilor, protecție împotriva furtului și fraudei pe stradă, în timpul protestelor pașnice. Autoritățile au reacționat la aceasta cu un număr mare de insulte directe la adresa rapoartelor observatorilor străini, direct cu nume și prenume. Organizațiile neguvernamentale din Serbia sunt acuzate de distrugerea ordinii constituționale. Autoritățile s-au adresat mai întâi Ambasadorului rus în Serbia din informațiile primite din partea rusă. În același timp, unele țări europene au fost acuzate și că se amestecă direct în procesul electoral din Serbia…
După unul dintre protestele opoziției, pe 24 decembrie, a fost atacată și clădirea Adunării Orășenești, dar era evident că violența era săvârșită de huligani plătiți sau de forțele de securitate în civil. După aceea, polițiștii au arestat peste 30 de persoane, mulți dintre ei studenți, fără niciun temei, și le-a acuzat că submina ordinea constituțională. Mulți dintre ei sunt încă în arest cu acuzații aparent false.
Cel mai mare protest al opoziției, în primul rând pro-europene, cea care a fost cea mai furată în timpul acestui eveniment tragicomic, pe care unii îl consideră alegeri, care a avut loc pe 30 de ani. Peste 200.000 de oameni au cerut repetarea alegerilor la toate nivelurile – local, oraș și republică. S-au căutat cu disperare ajutor și sprijin pentru instituțiile UE, care au fost convinse de cel mai mare furt electoral din Europa modernă.
Totuși, ceea ce mă îngrijorează pe mine personal, precum și pe toți cetățenii pro-europeni ai Serbiei, este marea tăcere care vine din partea instituțiilor europene.
Cu toate acestea, din Occident se aude doar o mare tăcere și, din această cauză, chiar și cei mai mari europeni au început să-și piardă credința că orice se va schimba; că democrația din Serbia a fost sacrificată din cauza unor interese geostrategice mai mari ale Europei.
Desigur, fiecare persoană rezonabilă este conștientă de frontul ucrainean, de conflictul din Fâșia Gaza, de viitoarele alegeri din UE, mai ales din America. Totuși, fiecare persoană rezonabilă este, de asemenea, conștientă de faptul că Europa nu trebuie să permită crearea unui avanpost puternic al intereselor rusești în mijlocul Balcanilor, care ar putea destabiliza cu ușurință întreaga Uniune Europeană.
În așteptarea sprijinului din partea Occidentului, mulți speră că se va forma o comisie independentă care va examina toate circumstanțele în care au avut loc alegerile din Serbia. Pe de altă parte, autoritățile sârbe nu o vor permite, justificând-o prin amestecul în treburile interne ale unei țări.
În această situație, dacă UE s-a gândit serios că va implementa planul din Agenda 2023-2030 și va integra toate țările din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană, trebuie să fie conștientă de faptul că Serbia este cea mai mare țară din regiune și ca atare cel mai mare factor posibil de instabilitate.
În așteptarea reacțiilor UE, singurul lucru care le mai rămâne cetățenilor Serbiei este să nu intre în letargie și să nu accepte rezultatele oficiale ale furtului electoral de proporții incredibile. Ei sunt lăsați să lupte prin instituțiile unui sistem care nu funcționează. Au și străzile, adică protestele ca formă de luptă non-instituțională. Și în toate acestea, cel mai mult la care pot spera este o repetare a alegerilor de la Belgrad, este evident că aici a fost cel mai mare furt electoral, ceea ce chiar și guvernul a recunoscut tacit. Și anume, în primăvară, au loc alegeri regulate pentru municipalitățile din Belgrad, precum și într-un număr mare de guverne locale din Serbia, așa că se presupune că aceste alegeri vor fi combinate. Dacă alegerile sunt câștigate la Belgrad și în municipalitățile din Belgrad, există șanse mari ca sistemul autocratic de guvernare al lui Vučić să înceapă să fie încoronat.
Acum așteptăm raportul final al observatorilor străini, în primul rând al ODHIR, și există speranța că autoritățile sârbe își vor reveni după el. Rămâne cetățenilor Serbiei ca să lupte pentru întocmirea listelor electorale, pentru condițiile electorale și să-i ceară ajutor lui Dumnezeu pentru ca acest fel de furt să nu se mai repete. Toată lumea încetează să mai conteze pe Europa.
Generația mea a câștigat lupta împotriva lui Milosevic. Generația mea este ultima care crede sincer în valorile europene. Dacă încetăm să luptăm pentru valorile europene în Serbia, Europa nu va mai avea pe cine conta aici. Sper din tot sufletul că Europa va arăta în acest fel cât mai existăm.
D’apoi de … roata se’ntoarece !
Nu erau … ei/clantaii cari latrau : „Nu mai explodeaza mamaliga din „… Malaezia ? Ca… pe un post/prost tv, alte cutre grohaiau cam ase civa/vizi si premiu’mpumputit : nu patruzeci, c’o deca mai putin. Imputit fuse Fritz, dara …ea cum fuse ?!
Nu mai scrie când ești beat, Pont…!
Colonialistii sua-ue-nato stiu una si buna:IMPOTRIVA SUVERANISTILOR PATRIOTI, C.I.A COALIZEAZA TOATE RESTURILE, ADICA PARTIDELE SUSTINUTE DE EI, CU BANI, PROPAGANDA SI LA NEVOIE, MILITAR. Aici, in Turcia, Slovacia și Ungaria au luat o n gură, in polonia nu. La noi vor face la fel, toti impotriva patriotilor AUR
Chiar opozantul lui Vucici recunoaste ce „calitati” asteapta UE de la un partid pro-european in Serbia:
– sa „rezolve” cat mai repede problema Kosovo
Si Vucici a incercat sa o rezolve, dar in sensul redobandirii controlului Serbiei asupra provinciei rebele –
in acelasi sens in care Republica Moldova doreste rezolvarea problemei Transnistriei.
Dar daca pentru reintegrarea Transnistriei se manifesta sustinere din partea UE, in cazul reintegrarii provinciei Kosovo aparea politica standardului dublu:
UE zice ca nu se poate si cauta cozi de topor in Serbia care sa recunoasca independenta „republicii” Kosovo.
Cu ce tara sa se alieze Serbia pentru a-si recupera teritoriile ocupate militar de NATO?