Sute de europeni au fost arestați, anchetați sau amenințați cu închisoarea în ultimii cinci ani, în temeiul legilor care „criminalizau solidaritatea” – cazuri devenite foarte frecvente în ultimele 18 luni.
Un nou studiu, elaborat de OpenDemocracy, dezvăluie modul în care cetățeni din întreaga Europă au fost arestați pentru furnizarea de hrană, adăpost, transport și alte „acte de bunătate” migranților.
Țările cu cel mai mare număr de cazuri sunt Italia și Franța, care se remarcă și prin popularitatea partidelor de dreapta la nivel național. Suporterii drepturilor omului avertizează că, dacă partidele de extremă dreaptă vor obține câștiguri semnificative în urma alegerilor europene de săptămâna viitoare, numărul arestărilor va înregistra creșteri consistente probabil pe tot continentul.
OpenDemocracy a identificat peste 250 de persoane arestate, investigate sau amenințate cu închisoarea, ori amendate de către autoritățile din 14 țări europene – Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Malta, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie – din 2015.
Analiza dezvăluie „costurile umane” ale acestor politici pentru o serie de categorii diferite. Este cea mai lungă listă întocmită vreodată, deși experții avertizează că numărul real ar putea fi mult mai mare.
- Aproximativ o jumătate de duzină de preoți, inclusiv un pastor evanghelic care a fost arestat în mijlocul unei slujbe;
- un pompier spaniol care se confruntă cu până la 30 de ani de închisoare pentru salvarea imigranților de la înec pe mare în Grecia;
- Mai mulți fermieri și săteni din mediul rural;
- voluntari catolici, inclusiv un membru al Secours Catholique, au fost arestați pentru instalarea de dușuri portabile în Calais pentru migranți fără adăpost.
Mai multe state din Europa au condamnat fapte care facilitau, într-un mod sau altul migrația ilegală – în mod direct sau indirect.
„Este îngrijorător faptul că observăm o presiune din ce în ce mai mare a restrițiilor pe care le impun statele asupra activității persoanelor și ONG-urilor care acordă asistență migranților, solicitanților de azil și refugiaților din Europa. Acestea se confruntă cu sarcini administrative menite să facă din munca lor ceva imposibil.”, a declarat Dunja Mijatović, comisarul
Consiliului Europei pentru drepturile omului.
„Este timpul ca liderii politici din toate statele membre să-și reînnoiască angajamentul pentru respectarea drepturilor omului, statului de drept și valorilor europene.”, a mai precizat comisarul.