O dezbatere organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE) a evidențiat faptul că, în ciuda inițiativelor recente, bărbații continuă să predomine în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. UE trebuie să adopte noi măsuri specifice pentru a promova participarea femeilor și pentru a asigura astfel o tranziție verde și digitală justă.
Sectoarele aflate în avangarda noilor tehnologii continuă să se numere printre locurile de muncă cel mai puțin deschise diversității și incluziunii. Știința, tehnologia, ingineria și matematica, așa-numitele „STIM”, sunt încă dominate de bărbați, iar politicile actuale privind locurile de muncă verzi riscă să ancoreze și mai mult inegalitățile de gen pe piața forței de muncă și să împiedice o tranziție justă.
Dezbaterea tematică „Femeile într-o tranziție justă din punctul de vedere al genului”, organizată la 19 decembrie 2023 de Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) a CESE, a scos la iveală date alarmante.
Cercetările arată că, în sectorul energetic, aproximativ 80 % din forța de muncă este formată din bărbați. În special în domeniul energiei din surse regenerabile, femeile reprezintă, în medie, 35 % din forța de muncă, o proporție ușor mai ridicată, dar încă în mare măsură dezechilibrată.
Acest decalaj nu reflectă neapărat lipsa de participante la programele de educație în domeniile STIM. La cursurile de masterat în științe studentele sunt în majoritate, însă ele tind să părăsească acest sector în număr mult mai mare. Acesta este un fenomen răspândit cunoscut sub denumirea de leaky pipeline (conducta spartă).
În plus, la fel ca pretutindeni pe piața forței de muncă, persistă decalaje de gen standard, iar femeile sunt în continuare suprareprezentate în sectoarele cu salarii mai mici și subreprezentate în funcțiile de decizie.
Eliminarea disparității de gen
În ansamblu, chiar dacă există încă inegalități, UE a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. În 2020, Comisia Europeană a adoptat „Strategia UE privind egalitatea de gen 2020-2025”, subliniind normele sociale discriminatorii și stereotipurile legate de competențele femeilor și ale bărbaților și evidențiind subevaluarea muncii femeilor în anumite sectoare.
Obiectivul final este o Europă a egalității de gen, o Uniune în care femeile și bărbații sunt liberi să își urmeze calea aleasă în viață în toată diversitatea lor și să aibă șanse egale în societatea noastră europeană.
În plus, în contextul Anului european al competențelor 2023, Comisia a stabilit obiectivul de a corela aspirațiile și seturile de competențe ale cetățenilor cu oportunitățile de pe piața forței de muncă, solicitând reducerea decalajului dintre absolvente în domeniile STIM și încadrarea lor în muncă în aceste sectoare.
De asemenea, în cadrul revizuirii din 2023 a planurilor naționale privind energia și clima, statele membre au fost invitate să indice planuri de acțiune specifice pentru promovarea locurilor de muncă în domeniul energiei curate pentru femei și pentru reducerea dezechilibrelor de gen în acest sector.
Măsuri specifice pentru a asigura contribuția femeilor
UE joacă un rol esențial în tranziția către o mai mare egalitate de gen și incluziune și are nevoie de mai multe inițiative în acest sens, în special pentru a se opune fenomenului de „conducta spartă” și pentru a asigura o tranziție justă din punctul de vedere al genului.
„Avem nevoie de intervenții specifice pentru a ne asigura că tranziția digitală și tranziția verde sunt favorabile incluziunii și permit femeilor să contribuie la realizarea Pactului verde european”, a declarat președinta TEN, Baiba Miltoviča. „Acest lucru se poate realiza prin promovarea participării femeilor în domenii tehnice, prin promovarea echilibrului de gen în diferite roluri și prin asigurarea unei remunerații egale pentru muncă egală.”
Dezbaterea, la care au participat Ana Carrero din partea DG EMPL a Comisiei Europene și Rasma Pīpiķe, reprezentând Asociația tinerilor cercetători din Letonia, a avut loc în cadrul Săptămânii europene a egalității de gen.