Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul filipinez, Enrique Manalo. În contextul în care relațiile China-Filipine au intrat în impas din cauza problemei Mării Chinei de Sud, dialogul telefonic a atras atenția lumii.
În cadrul convorbirii, partea chineză a arătat că originea actualei situații dificile este generată de faptul că Filipine a schimbat politica aplicată până acum și a încălcat angajamentele asumate, lansând provocări repetate pe mare, prejudiciind drepturile legitime ale părții chineze. Relațiile bilaterale se află la răscruce, partea filipineză trebuind să acționeze cu prudență.
În ultimii ani, relațiile China-Filipine au fost, în general, bune. La începutul acestui an, primul lider străin pe care l-a primit China a fost președintele filipinez, Ferdinand Marcos. În cadrul vizitei, cele două părți au realizat o serie de consensuri, inclusiv acordul conform căruia ambele părți vor rezolva problemele maritime prin discuții prietenești. Însă, aceste consensuri nu au fost aplicate. Motivul este că autoritățile de la Manila au schimbat politica față de China și au provocat o serie de tulburări în problema Mării Chinei de Sud care au dus la creșterea tensiunilor.
Reciful Ren’ai este parte a Arhipelagului Nansha, fiind teritoriul Chinei. Acest fapt este un consens internațional care corespunde dreptului internațional, inclusiv Cartei ONU. În cursul acestui an, Filipine au trimis de mai multe ori nave și vase militare să pătrundă în largul recifului Ren’ai pentru a transporta materiale de construcții la nava eșuată, cu intenția de a realiza o ocupare permanentă a recifului.
Filipine a provocat primul și a încercat să se alinieze cu unele țări occidentale. Totuși, se pretinde a fi victimă, pentru a induce lumea în eroare, susținând că China intimidează o țară slabă, bizuindu-se pe puterea sa.
De ce și-a schimbat Manila politica față de China? Potrivit unor analiști, în primul rând în Filipine rămân forțele intransigente în problema Mării Chinei de Sud, liderii filipinezi încercând să își consolideze încrederea internă. Pe de altă parte, odată cu aprofundarea parteneriatelor SUA-Filipine în domeniul apărării, politica externă filipineză a balansat spre SUA. Filipinezii cred că Pactul de apărare comună SUA-Filipine poate să fie un talisman, dorind să câștige de partea lor mai multe forțe străine pentru a exercita presiuni asupra Chinei.
Este evident că Filipine este cel care nu a respectat angajamentul în problema Mării Chinei de Sud și a inițiat provocări, a introdus forțe exterioare pentru a produce tensiuni, vehiculând informații false pentru a stigmatiza China și afecta pacea și cooperarea din regiune.
Din perspectiva relației chino-filipineze, China a demonstrat mereu reținere și răbdare maximă, în soluționarea disputelor legate de Marea Chinei de Sud, fapt care nu înseamnă că va ceda când e vorba de suveranitate. De aceea, China a luat anul acesta o serie de măsuri pentru a-și apăra interesele. Filipine trebuie să fie atentă cu privire la trădarea forțelor exterioare, când e cazul.
Din perspectiva intereselor Filipinelor, cooperarea pragmatică chino-filipineză din ultimii ani a adus beneficii reale. Provocările constante în Marea Chinei de Sud vor conduce la afectarea intereselor filipineze. Așa cum a declarat trimisul special al președintelui filipinez pentru afaceri chineze, disputele legate de Marea Chinei de Sud nu reprezintă totul în relația cu China, interesele comune ale celor două state depășind cu mult divergențele existente. Filipine și China trebuie să întărească consensurile și să aprofundeze schimburile comerciale.
Filipinele au exprimat cu acest prilej dorința de a menține dialogul cu China, valorificând pe deplin mecanismul de comunicare privind problemele maritime, pentru a urmări soluții. China nu va închide ușa dialogului și contactul cu Filipine, sperând ca acestea să pună în practică angajamentele asumate.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
Diavolul sua si a bagat coada si acolo. Sigur ii va fi taiata. DE PESTE TOT
Scârbele chineze vor mai toată Marea Chinei de Sud, în cel mai pur stil rusesc, cu „dreptul celui mai puternic”. Vor să le intre între coaste țărilor mult mai mici din jur și normal că și acestea vor o mică parte din insulițele din apropierea coastelor lor. Noroc cu jandarmul mondial, SUA, care mai potolesc derbedeii mondiali Rusia și China, cât mai pot. Ar trebui ca ONU să facă asta dar ONU e ca sindicatul, dă din gură dar nu are putere.