Asociația Bloc Zero se alătură eforturilor de conștientizare privitoare la schimbările climatice și problematicile de mediu actuale inițiate la nivelul școlilor din România prin programul Săptămâna Verde.
Prin intermediul platformei educaționale de streaming Kinoteca, Asociația Bloc Zero oferă acces la o colecție de 22 de filme de scurt și lung metraj însoțite de un ghid de educație de mediu, precum și de fișe de lucru dedicate și de clipuri explicative animate.
Educație de mediu prin intermediul documentarelor
Filmele documentare propuse cu această ocazie creează contextul perfect de informare, învățare și dezbatere pe teme precum poluarea apelor, managementul deșeurilor, agricultura sustenabilă, risipa alimentară, efectele poluării asupra ecosistemelor naturale și asupra calității vieții noastre, cauzele și consecințele schimbărilor climatice și nu în ultimul rând, activismul de mediu.
“Filmul văzut ca instrument educațional are potențialul de a ne apropia de realități diferite de ale noastre, de a pune în lumină fenomene complexe, într-o formulă condensată și ușor de urmărit, dar și de a spune povești care să inspire la acțiune sau să suscite dezbateri. Această convingere stă la baza eforturilor noastre de a face filmul cât mai accesibil pentru toți profesorii interesați de resurse de predare alternative.” spune Oana Ghera, vicepreședintă a Asociației Bloc Zero, despre motivația din spatele proiectelor și programelor de educație prin film reunite sub umbrela Kinoteca.
Platforma Kinoteca a fost concepută pentru a veni în sprijinul profesorilor interesați din toată țara și poate fi accesată în mod gratuit la adresa https://kinoteca.bloczero.ro/ pe baza unui cont de profesor.
Kinoteca în cifre
Din 2020, când a fost lansată, și până în prezent, platforma Kinoteca a fost folosită de peste 2.500 de utilizatori, profesori activi în instituții de învățământ din întreaga țară, care au organizat peste 20.000 de activități de vizionare folosind filmele și resursele educaționale disponibile prin intermediul platformei.
Filme alese de experți și testate de profesori
Filmele pe teme de mediu și ecologie disponibile prin intermediul platformei Kinoteca au fost alese de profesioniști din domeniul educației prin film, iar resursele educaționale care le însoțesc au fost concepute cu implicarea unor experți pe probleme de mediu precum Roxana Bucată sau Anca Caramelea. De asemenea, filmele și resursele educaționale aferente au fost testate la clasă alături de profesori parteneri în diferite proiecte de educație prin film ale Bloc Zero cu rezultate îmbucurătoare.
“O experiență palpitantă, educativă și care ne-a dat de gândit asupra atitudinii noastre privind protecția mediului” a transmis Emil Badea, profesor de matematică la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir ” din Onești, după o proiecție recentă la clasă a unuia dintre filmele puse la dispoziție prin intermediul platformei Kinoteca, “Generația Greta”.
Documentare recomandate pentru Săptămâna Verde
Printre titlurile recomandate spre vizionare în timpul Săptămânii Verzi se numără filme documentare care acoperă tematici și subiecte diverse precum Generația Greta (Johan Boulanger & Simon Kessler, 2020) – un portret colectiv al tinerei generații de activiste de mediu adolescente, Roșia Montana – Un loc la marginea prăpastiei ( Fabian Daub, 2012) – un document al luptei împotriva exploatărilor miniere periculoase din regiunea care dă titlul filmului, Redescoperirea (Phie Ambo, 2019) – un film care documentează un program de școală în natură inițiat de o școală din Danemarca – sau Copiii de pe insulă (Sandra Winther, 2019) – un scurtmetraj despre doi adolescenți care locuiesc pe o insulă care riscă să fie înghițită de ape din pricina încălzirii globale.
Filme potrivite pentru elevii de toate vârstele
Cele mai multe dintre titlurile disponibile pe platformă sunt potrivite pentru nivelul de înțelegere al elevilor din ciclurile gimnaziale și liceale, dar învățătorii interesați să organizeze activități de vizionare de film pe teme de mediu au la dispoziție animații precum Schimbarea (Fabian Ribezzo, 2011) Bunica Greiere (Denis Chapon, 2009) sau Hibrizii (Florian Brauch, 2017), care au fost alese având în minte copiii din ciclul primar.
Lista completă de filme pe teme de mediu și ecologie disponibile spre vizionare poate fi consultată accesând platforma Kinoteca.
Pentru mai multe detalii despre proiectele și programele derulate de Asociația Bloc Zero sau despre funcționarea platformei Kinoteca Bloc Zero și filmele propuse spre vizionare, profesorii interesați se pot adresa reprezentanților asociației folosind adresa de mail: office@bloczero.ro.
Filmele și resursele educaționale pe teme de mediu și ecologie existente pe platforma Kinoteca au fost dezvoltate de Asociația Bloc Zero în colaborare cu Asociația MaiMultVerde.
Activitățile desfășurate de Asociația Bloc Zero în contextul programului Săptămâna Verde se bucură de sprijinul Asociației MaiMultVerde prin programul Cu Apele Curate, derulat cu susținerea LIDL România.