Juriul concursului de finanțare „Susține un ONG!” al Fundației Orange a selectat 7 proiecte sociale care vor fi susținute cu suma totală de 242.000 lei în 2021. Din juriul concursului au făcut parte în acest an specialiști din societatea civilă: Codruța Cruceanu (istoric de artă), Despina Andrei (manager Comunicare și Fundraising UNICEF), Suzana Dobre (director de programe pentru educație la Romanian-American Foundation), Cosmin Bârzan (președinte al Centrului pentru Resurse Civice Constanța) și Amalia Fodor – Director Fundația Orange. Proiectele câștigătoare au fost selectate pe baza următoarelor criterii de jurizare: relevanță, durabilitate, impact, coerență și posibilitatea implicării voluntarilor.
Programul anual “Susține un ONG!” încurajează angajații Orange să se implice activ în comunitate și le oferă oportunitatea de a propune, în cadrul unui apel de proiecte, un proiect dezvoltat împreună cu o organizație non-profit. Pe parcursul implementării proiectelor, angajații devin manageri de proiect pentru acțiunile pe care le-au propus pentru finanțare și au ocazia să cunoască mai bine ONG-ul și cauza pe care o susțin, dar și să facă voluntariat de impact, pe termen lung.
Cele 7 proiecte câștigătoare vor fi implementate în decursul acestui an, iar angajații Orange vor avea rolul de coordonatori, asigurând legătura permanentă dintre fundație și instituția parteneră:
Muntele e șansa ta! (Mirela Șcurina și Asociația Montană Carpați)
Proiectul oferă tinerilor, preponderent liceeni, care provin din zone montane defavorizate din județele Sibiu, Brașov, Vrancea, alternative pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul montan și instruire în ceea ce privește importanța respectării, conservării și dezvoltării sustenabile a patrimoniului montan din România. Astfel, proiectul va contribui la și va crește șansele acestora de angajare și implicare activă în dezvoltarea comunităților din care fac parte, în condițiile în care aceste zone se confruntă cu un grad ridicat de emigrare a tinerilor. Asociația Montană Carpați va aduce alături profesioniști din opt domenii montane: salvatori montani, ghizi montani și turistici, instructori de sporturi montane, fotografi de wildlife, rangeri, pădurari și cabanieri pentru a oferi sfaturi, informații și instruire unui număr de 100 de tineri.
#Împreună (Alexandru Mihai și Asociația Eu Respect)
Proiectul urmărește îmbunătățirea incluziunii școlare a elevilor cu cerințe educaționale speciale din ciclul preșcolar și primar din 6 școli din mediul rural din județul Tulcea, implicând toți actorii angrenați în procesul educativ: profesori, părinți, copii, terapeuți ABA. Cadrele didactice participante vor primi informații despre metodele practice de lucru cu copiii cu CES și vor avea capacitatea de a-i integra în colectiv și de a preveni abandonul școlar.
#AliațipentruEducație (Raluca Marinescu și World Vision România)
Scopul proiectului este să încurajeze și să crească motivația, curiozitatea și creativitatea copiilor și a profesorilor implicați. Este o inițiativă ce își dorește să transfere abordarea în învățare din mediul de business în mediul școlar prin facilitarea unei serii de workshopuri construite pe baza tendințelor actuale în știință și educație. În proiect, 100 de profesori vor dobândi instrumente de lucru actuale, documentate științific și atractive pentru copii, iar 1250 de copii vor parcurge un program de tip școală de vară în care vor deveni conștienți de modul cum învață, de emoțiile și abilitățile lor creative și vor fi mai motivați în interacțiunea lor cu școala.
Terapie 2.0 pentru recuperare (Oana Bătușariu și Fundația Inimă de Copil)
Proiectul va folosi tehnologia pentru recuperarea copiilor cu dizabilități. Conceput ca un proiect pilot, acesta urmărește îmbunătățirea recuperării fizice și dezvoltării cognitive pentru mai mult de 30 de copii cu dizabilități, beneficiari ai Centrului de Recuperare al Fundației Inimă de Copil, prin videogames și cognigames, folosind un soft specializat. De asemenea, vor fi derulate ateliere tematice pentru mai mult de 50 de părinți, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine cum pot să își sprijine copiii în continuare, prin desfășurarea unor exerciții terapeutice acasă, folosind activitățile cotidiene.
Egali pe apă (Gabriel Terzea și Asociația Door to Outdoor)
Proiectul încurajează accesul la sporturi nautice pentru persoanele cu dizabilități din județul Bacău și din împrejurimi și promovează mișcarea și sportul pentru aceste persoane. Se va construi un ponton adaptat și se vor achiziționa 6 caiace special echipate cu toate accesoriile necesare utilizării lor în siguranță de către persoanele cu dizabilități locomotorii. În proiect, 4000 de persoane vor participa la activități de inițiere în practicarea de caiac, având șansa să se dezvolte cât mai armonios, să socializeze și, de ce nu, poate în viitor, chiar să și participe la campionate mondiale sportive pentru persoane cu dizabilități.
Hai la Rudăria! (Andrei Amărghioalei și Asociația Acasă în Banat)
Obiectivul principal al proiectului este transformarea Țării Morilor de Apă într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă pentru comunitatea locală. Cu cele 22 mori de apă, Rudăria este o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un veritabil muzeu în aer liber, cu un potențial turistic extraordinar. În proiect, se vor repara și proteja 22 mori neglijate, se va amenaja traseul turistic de vizitare a morilor mai puțin cunoscute din sat și se va încuraja dezvoltarea economică prin crearea unui brand propriu „produs la Rudăria” și prin comercializarea făinii măcinate aici.
Quadrisfera de la Piscu (Monica Lia și Școala de la Piscu/ Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior)
Prin intermediul acestui proiect, va fi amenajată o cameră multimedia de tip Quadrisferă, unică în România, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu. Realizarea unei instalații de tip caleidoscop va face atractiv și memorabil meșteșugul olăritului de la Piscu pentru vizitatori, și în special pentru copii. Astfel, se pune în valoare cu mijloacele tehnologiei zestrea unei vechi comunități de olari: gesturi, instrumente specifice, tipuri de decor și forme. Cea de-a doua componentă a proiectului este pornirea unei grădini pedagogice în curtea Muzeului, ceea ce va reprezenta un aport educațional pentru publicul tânăr al locului.
Prin intermediul programului „Susține un ONG!”, angajații Orange au propus și coordonat, din 2013 până acum, 41 de proiecte de filantropie, care au adus schimbări pozitive pentru mai mult de 100.000 de persoane din România.