Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Studiile pentru identificarea proiectelor transfrontaliere în domeniul energiei regenerabile pot fi finanțate din bani europeni.
“ În cadrul CEF (Connecting Europe Facilty – n.red.) Energie, pentru perioada 2021-2027, a fost introdusă o nouă categorie de proiecte denumită proiecte transfrontaliere în domeniul energiei regenerabile. Această nouă secțiune este complementară cu celelalte surse de finanțare UE pentru energia regenerabilă, concentrându-se pe cooperarea transfrontalieră, în vederea optimizării eforturilor naționale pentru implementarea energiei regenerabile”, arată Ministerul Energiei într-un anunț publicat recent.
Apelul “CEF 2 Energy – Cross border renewable energy preparatory studies” este deschis în perioada 21 septembrie 2023 – 9 ianuarie 2024, se mai arată în anunț
Practic la acest apel se pot califica studiile pentru identificarea proiectelor transfrontaliere din domeniul energiei regenerabile (CB RES).
Un proiect transfrontalier de energie regenerabilă (CB RES) trebuie să aibă trei caracteristici fundamentale, după cum se arată în anunț:
-să aibă la bază un mecanism de cooperare, în conformitate cu prevederile Directivei RED II
-să producă beneficii socio-economice nete mai mari decât un proiect dezvoltat la nivel national
-să includă, ca și componentă principală, o instalație de generare a energiei regenerabile.
“Aplicațiile legate de studii pregătitoare trebuie să respecte Regulamentul CEF și condițiile specifice stabilite în prezenta cerere. Sunt eligibile propunerile care contribuie la dezvoltarea viitorului proiect CB RES de generare în oricare dintre tehnologiile SRE, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Directiva privind energia regenerabilă (UE)”, mai arată Ministerul.
“Proiectele care contribuie la obiectivele și inițiativele REPowerEU, anunțate ca parte a planului REPowerEU din mai 2022, sunt considerate a fi deosebit de relevante pentru apel. Acest lucru este valabil pentru proiectele care sunt în conformitate cu strategia solară a UE și cu Inițiativa europeană pentru acoperișuri solare și ar contribui la obiectivul REPowerEU de peste 320 GW de solar fotovoltaic nou instalat până în 2025 și aproape 600 GW până în 2030. De asemenea, proiectele relevante ar fi cele care accelerează hidrogenul regenerabil ca înlocuitor al gazelor naturale, cărbunelui și petrolului în industriile și transporturile greu de decarbonizat și contribuie la obiectivul REPowerEU de 10 milioane de tone de producție internă de hidrogen regenerabil”, se mai arată în anunțul Ministerului Energiei.